На 27 януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста

Датата е определена с резолюция на Генералната Асамблея на Организацията на Обединените Нации от 1 ноември 2005 г. На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.

Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. В него са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите.

Първоначално нацистките лагери са създадени именно за политическите опоненти. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни.

Геноцидът срещу евреите става част от самата основа на нацистката идеология. Невъобразима е и жестокостта, с която е осъществен, не е подминат никой. Бедни и богати, атеисти и религиозни, бебета и старци: достатъчно е било да си евреин, следващата характеристика е била само подробност.

Холокостът е знаков не само с броя на избитите евреи и безпрецедентната жестокост, но и с факта, че е това е геноцидът, който поради размерите си получава най-много гласност. Затова и споменът за този срамен момент в историята на човечеството действа като напомняне докъде може да стигнат идеологии, основани на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга.

„В този паметен ден, ние използваме възможността да призовем българските политици и общественици да премерват и обмислят своите думи когато говорят за тъмните години от периода на Втората световна война. Всяко неуместно сравнение на настоящето с тежките години на войната, омаловажава страданията, понесени от жервите на Холокоста.

В условията на пандемията, причинена от COVID-19, нека всички се съсредоточим  върху опазването на човешкия живот, който е най-голямата ценност.“ – казват от Организация на евреите в България „Шалом“ и призовават:

„Присъединете се към световната кампания WeRemember по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста 27 януари. Защото, ако научим уроците от миналото можем да построим по-добро, по-сигурно и по-стабилно бъдеще за всички хора!  Оцелелите от Холокоста между нас стават по-малко с всеки изминал ден и е наш дълг техните истории да бъдат запомнени.  Снимайте се с таг #WeRemember и споделете снимката в социалните мрежи, за да се включите в кампанията.“

През тази година се отбелязва и 80 години от конференцията от Ванзее — срещата, на която се решава съдбата на евреите в Европа. На тази среща нацистите планират систематично да търсят евреи, за да унищожат еврейския народ.