Днес е Международният ден на бирата

Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август. Основан е през 2007 г. в Санта Крус, Калифорния, САЩ. От създаването си Международният ден на бирата се е превърнал от малко местно събитие в западните Съединени щати, в световен празник сред 207 градове в 50 държави на шест континента.Официално Международният ден на бирата има три цели:

– Да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата.

– Да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира.

– Да се обединява светът под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно в един ден.

Участниците се насърчават да си подаряват и разменят бири и да изразяват благодарността си към пивоварите, сервитьорите и другите техници, свързани с бирата. Насърчава се в този ден участниците да напуснат зоната си на бирен комфорт и да пробват нещо различно от друга страна и култура.

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след вода и чай. Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнено-житни култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става с помощта на мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати като билки и плодове. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и метални кутии, а също така в пластмасови бутилки, кегове и бурета.

Според начина на ферментация бирата най-общо се дели на ейл, лагер и ламбик. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4 и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири, както и безалкохолни. Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен от 1810 година. За празника мюнхенските пивовари правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури. През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел.

У нас по данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) продажбите на бира за 2019 г. са 5.4 млн. хектолитра. Според национално представително проучване от юни тази година, през лятото бирата е най-често консумираната напитка след водата. Всеки втори българин (55% от респондентите) твърди, че пие бира поне веднъж седмично. Любопитно е, че все повече нараства консумацията на бира и сред дамите в световен мащаб.

Международният ден на бирата се празнува освен в САЩ, откъдето е тръгнал, също и в държавите: Аржентина, Армения, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, България, Канада, Колумбия, Коста Рика, Ел Салвадор, Англия, Франция, Гърция, Хондурас, Хонконг, Унгария, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Ливан, Литва, Люксембург, Северна Македония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Нолвегия, Перу, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Шотландия, Сърбия, Сингапур, Словакия, Словения, ЮАР, Испания, Шри Ланка, Швеция, Тайланд, Филипини, Турция, Уганда, Уругвай, Венецуела.

Бирата негласно се е превърнала в традиционен символ на лятото и добрата компания. Експертите съветват тя да се консумира правилно – студена, но не ледена, за да разкрие най-пълно характерните си черти. И да не се прекалява!

Честит Международен ден на бирата и наздраве!

Dolap.bg