Музикантите на Стара Загора се развихриха

В жаркия късен следобед на 3 юли 2020 г. градинката с „Пингвините“ , освен с постоянното присъствие, се изпълни с много млади хора, любители на музиката и музикалните изненади. Рано -рано се инсталираха уредбите, започна настройване на инструментите, репетиция на парчетата …и всичко това изведнъж придаде нов аромат на лятото в Стара Загора.

По инициатива на Творческия колектив „На улицата“ и лично на актьора Димитър Митев- Митака, музикантите на Града на липите бяха провокирани да опънат жици и покажат най-доброто от репертоара си на открито и то без хонорар. Всички поканени се отзоваха с готовност и нескрит ентусиазъм.

Целта на „На улицата“ беше с музикалното събитие под надслов „Музикантите на Стара Загора: Тук сме!“ , да се даде живот и на още две ново организирани локации по пешеходната зона на града – Водното огледало „Поетите на Стара Загора“, открито преди десетина дни и на гърба на „Музея на религиите“, западно от познатия и посещаван „Дръмс“.

И така, точно в 17:00 ч. на 1-ва локация – Фонтан „Пингвините“ заби трио „Карашък“ в състав Момчил Момчилов – китара, вокал, мини сакс, дървена флейта и дудук, Николай Димов- Пушкича – бас китара, а Димитър Бодуров -ударни. Триото се представи с авторски парчета с ъндърграунд и етно елементи.

Втората, много симпатична акустична рок-група беше „L.I.S.“ в състав Явор Димов- вокали, Теодор Димитров- китара, Иван Славов-китара, Георги Геренов -бас китара, Теодор Дойчев -китара и Александър Иванов -кахон. Момчетата са ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и свириха собствени пиеси и кавъри.

От 18:00 ч. на втората локация Водно огледало „Поетите на Стара Загора“ се представи „Presi Kiss“ – артистичния псевдоним на едва 15-годишният Пресиан Кисьов, ученик в НУМСИ „Христина Морфова“. Той изпълни с китара и вокал акустичен поп и рок.
След него публиката аплодира поетът с китара Иво Златанов с акустична авторска музика и няколко кавъра.
Концертът зад „Музея на религиите“ откриха около 20:00ч. Дона Мосто – джаз вокал и джаз – китаристът Петър Петров.

Следващата група беше „Борис Атанасов бенд“- алтернативен авторски проект на старозагорския китарист и вокал Борис Атанасов и членовете Павел Цонев – клавишни и бег-вокали, Гено Господинов – на баса, Никола Енев – ударни.

След тях на сцената се качиха „Project 7“ – фюжън – джаз-рок група. Бандата включва Валентин Данев -китари, Павел Цонев -пиано и клавишни, Станислав Георгиев – бас , Никола Енев – барабани.

Последният проект беше „Toma ‘n’ the Hawks“ . Групата е съставена от четирима старозагорски музиканти Тома Тетимов -китари и вокали, Георги Игнатов -китари, Гено Господинов -бас и Борис Борисов -ударни. Бандата се представи с алтернативен рок.
Прекрасно беше преживяването. Музикантите на Стара Загора заявиха: Тук сме! Готови сме да украсим лятото с нашето изкуство!

Събитието се осъществи от Творчески Колектив „На улицата“ със съдействието на Община Стара Загора, ММЦ Стара Загора и „Къщата на архитекта“. Това е само началото. Предстоят много и прелюбопитни проекти.

Росица Ранчева