С дълбок реверанс ОУ „Кирил Христов“ почете 145-годишнината на патрона си

Тази година, единствено в България, със съдействието на Музей „Литературна Стара Загора“ и Община Стара Загора, Основно училище „Кирил Христов“ почете 145-та годишнина от рождението на големия български поет Кирил Христов. Литературната вечер под надслов „Споделени мисли за Кирил Христов“ се състоя навръх рождения ден на лирика – 29 юни 2020 г. в зала „Веселин Ханчев“ на Музей „Литературна Стара Загора“ , при строги епидемиологични мерки.

Събитието започна с декламация на стихотворения на Христов от ученичките Адриана Марчева и Ивета Емилова и презентация за живота и творчеството на народния поет, дело на учителите и учениците от най-желаното старозагорско училище.

С много любов, старание и отговорност инициативният учителски колектив в състав Иван Поров, Мариана Тодорова, Георги Павлов, Милена Танева, Албена Мечева, Мариана Йотова и Пенка Манджукова, под ръководството на директора Господин Балъкчиев, огласиха нови или позабравени факти за живота и творчеството на Кирил Христов, поканиха външни специалисти, които допълниха образа на видния ни съгражданин. Сред драгите гости бяха двете дами зам.кметове на община Стара Загора – Иванка Сотирова и Милена Желева, Татяна Димитрова – началник на Регионално управление на образованието, Галентин Караславов – директор на Държавния архив – Стара Загора, дългогодишният учител Пейчо Гайдаров, журналистката д-р Румяна Лечева, директорът на СУ „Иван Вазов“ Динко Цвятков, общественици, журналисти и др.

Труден е бил житейският път на Кирил Христов. От съвсем малък остава сирак и въпреки грижите на родствениците му, липсата на майчина обич и бащина сила се отразяват до края на дните му. В същото време съдбата го е дарила с талант да остави дълбока диря в литературната нива не само на България и Европа, но и на родния си град Стара Загора, сподели Господин Балъкчиев. Той припомни, че старозагорската общественост е отдала дължимото на поета. На мястото, където преди опожаряването на града по време на Руско-турската война (1878-1879) е бил големият имот на родителите му, е изградена скромна къща, използвана отдавна за молитвен дом на арменската общност. Преди 82 години, на 19 декември 1938 г., в присъствието на поета, образцовото училище „Разсадна градина“ получава името Кирил Христов. В началото на 2014 г., по предложение на Педагогическия съвет на ОУ „Кирил Христов“, Общинският съвет взема решение и именува улица в квартал „Три чучура“.

В обширното си експозе Иван Поров акцентува върху „дуела“ между редколегията на списание „Мисъл“ и защитниците на Кирил Христов – Вазов и Шишманов на тема как трябва да се пише. Разказа за изпратените от Вазов над 50 писма до младия си събрат по перо, за пламенното надгробно слово на Кирил Христов за Иван Вазов, за думите му за забравения Щастливец, за текстовете за два марша, за художниците рисували Кирил Христов и пр.

Литературният историк и директор на Музей „Литературна Стара Загора“ Иван Матев се спря върху архивни фрагменти на 8 документа от трезора на Музея: писмо до съпругата си Ноеми Монранова, до дъщеря си Ана, от Военното министерство; писмо от Съюза на немските писатели, с което му се известява че е приет за действителен член на Европейския писателски съюз и т.н.

Галентин Караславов показа Дневник на небезизвестната актриса, режисьорка и активна общественичка Мара Шопова и прочете нейните подробни описания за посрещането на Кирил Христов в Стара Загора на 17,18 и 19 декември 1938 г. , организираните тържества и приеми, посветени на него, представлението на „Боян Магесникът“ в театъра, даване на име на училището , провъзгласяването му за почетен член на читалище и т.н.

Дългогодишният учител Пейчо Гайдаров сподели спомените си за запознанството и приятелството си с Ноеми Монранова и пренасянето с куфари на книги от библиотеката на Кирил Христов от Прага в Стара Загора, които сега се намират във фонда на Музей „Литературна Стара Загора“.

Д-р Румяна Лечева маркира връзката на Кирил Христов със съгражданката му оперната певица Христина Морфова.

В непринудена творческа атмосфера, повече от два часа продължи срещата -реверанс, посветена на Кирил Христов. Накрая, от името на училището Господин Балъкчиев подари на Музей „Литературна Стара Загора“ обемна тетрадка, изпълнена с изрезки от вестници и списания лично от Кирил Христов с рецензии за стихосбирките му, за преводите и обширната му разнопосочна дейност.

Росица Ранчева

Снимките са от събитието и от фонда на Музей „Литературна Стара Загора“. С благодарност към Тоня Клисурова