Екранът на компютъра – виртуална празнична сцена за учениците от ОУ ,,Кирил Христов“

Всяка година на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, градове и села се огласят от химна по текст на Стоян Михайловски и музика – Панайот Пипков, посветен на братята Кирил и Методий:

,,Върви, народе възродени,

към светли бъднини върви,

с книжовността,

таз сила нова съдбините си поднови!“

Отдавна това е Денят на българската духовност, който ни прави горди, за да изречем ,, …Че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат…“

Защото и в Eвангелието на Йоан е записано ,,В началото бе Словото“.

Вълнението и стремежът на българина към просвещение и духовно израстване, е неразривно свързано с политиката и практиката във всяко българско училище.
Учениците и учителите от Основно училище ,,Кирил Христов“ Стара Загора, с уважение и признателност отбелязват този ден, като благодарност към двамата братя просветители Св. св. Кирил и Методий.

Тази година в период на дистанционното обучение , наложено от извънредните мерки, предизвикани от COVID-19, училището няма да участва в традиционното шествие, организирано ежегодно от Община Стара Загора, но се намери алтернативен вариант, използващ електронното обучение и похватите на дигиталните технологии, тази светла дата да бъде почетена.

Компютърът  и виртуалните устройства се превърнаха в своеобразна виртуална стена, откъдето децата поздравяват своите учители, родители и съученици с помощта на видео-материали, презентации и картини. Те запълниха онази празничност , съпътстваща този най- голям български празник. Чрез голямата виртуална сцена първокласниците отбелязват 24-май – Празникът на буквите, Празникът на българския език….

Учениците се включиха и с различни онлайн инициативи:

Горън Троянов Гочев от 3 ,,а“клас – спечели 1-во място в онлайн-конкурса организиран от Община Стара Загора ,,Поздрав за 24-май.“

Учениците от 1 ,,в“ и 3 „г“ клас  участваха в онлайн- инициативата ,,Ден на революцията на здравословното  хранене 2020 год.“

Учениците от 3 ,,г“ клас- със своите рисунки посветени на 24 май, участваха в Национален конкурс ,,Детство мое, реално и вълшебно -2020 год.“ гр.Ловеч.

Други изработиха специални клипове и презентации с поздрави до Община Стара Загора и Регионално управление на образованието Стара Загора.

Малка група първокласници, заедно с своята класна учителка по-традиция украсиха портрета на Кирил и Методий с цветен венец.

Всички тези инициативи, децата подготвиха и организираха с учителите, които чрез виртуалните средства им помагаха.

Радостно е , че във връзка с 24 май Иван Христов Поров е награден от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с почетното отличие „Неофит Рилски“.

Училището има  и две предложения за награда „Стара Загора“, което показва , че Основно училище ,,Кирил Христов“ заема достойно място в училищната система на Община Стара Загора и по своеобразен начин се опитва да отпразнува тазгодишният 24 май.

Георги Димитров