В Община Стара Загора няма установен случай на коронавирус!

До 24 март 2020 г. в Община Стара Загора няма регистриран случай на коронавирус!“ Това заяви на извънредна онлайн пресконференция тази вечер в 20:00 ч. кметът Живко Тодоров. „Умолявам съгражданите си да не се поддават на различни спекулации и невярна информация в сайтове, информационни агенции и т.н. Област Стара Загора е едно, Община Стара Загора е съвсем различно понятие. От тук е станало и объркването.

Общината е предприела всички необходими мерки, за спазване на изискванията от държавата. С полицията сме в диалог и до утре ще се изчистят всички проблеми по КПП-та. Осигурени са им палатки. С помощта на дарители ще започнем да осигуряваме и топли напитки на всички, които работят на денонощни смени. Разговаряли сме с полицаите да влизат в положение на хора, които имат медицински нужди, които работят и пр. да могат да преминават през пунктовете.

Не можем да решим всички въпроси, които гражданите ни поставят. Заповедта на министъра на здравеопазването е ясна: Пътува се само по спешност и по съответния ред, който е описан подробно на сайта на Общината. На сайта на Община Стара Загора ясно и точно е показано къде са КПП-та и как да ги преминем, как и къде да се извадят необходимите документи, по какъв начин можем да се предпазим от коронавирус и пр.“

Градоначалникът съобщи още, че Общината е предприела всички необходими мерки. Считано от 25 март 2020 г. ще се прави пълно обезаразяване на целия град. Автогарата е спряна, защото в автобусите, които пътуват извънграда, пътуват по 20 и повече пътници заедно. Това е предпоставка за разпространението на вируса, което не може да бъде допуснато. Това е причината и за редуциране на трафика на градския транспорт.

Всички структури са поставени в извънредно положение. Това в пълна сила се отнася и до общинската администрация, която също е реорганизирана.

Направили сме така, че за бизнеса в Стара Загора да има облекчение. С ресторантьорите и хората, които наемат общински обекти сме се разбрали, че няма да плащат наеми за срока на извънредно положение. По този начин подкрепяме бизнеса, като не събираме такси и наеми, каза кметът. -На предстоящата на 26 март 2020 г. сесия като първа точка от дневния ред има изслушване на кмета за предприетите мерки. Така че, ако е необходимо с общинските съветници ще вземем и други мерки.

За бедните и болните, които не могат да се придвижват осигуряваме храна и лекарства. Вършим си коректно и съвестно работата в помощ на всеки гражданин“.

Секретарят на Общината и председател на Общинския щаб Делян Иванов обърна внимание на всички старозагорци, да се „консултират“ с началната страница на Община Стара Загора, където е синтезирана цялата важна информация. На територията на общината са изградени 10 КПП, през които се преминава от работещи с декларация, обявена от МВР, със заверка от работодател. Вторият документ е служебна бележка за хора, които трябва да обгрижват възрастни или болни или да пътуват по медицински и други нужди. Създадени са облекчения за живеещите във вилните зони извън регулацията на града и селата. Документите се издават съответно от административните бюра или кмет или кметски наместник от селата.

Зам.кметът по здравеопазване, социални дейности и образование Иванка Сотирова подчерта, че на предоставените два телефона следва да се подава информация само за болни и самотни възрастни хора, а не за всички останали, които имат съответните питания. Лекарства се купуват на хора, живеещи в старозагорските села. Това става с намесата на кметовете, които обобщават заявките за деня. Така се процедира и за закупуване на неотложни продукти.

По отношение притеснението на родители за записване на децата им в детските градини г-жа Сотирова каза:“Предстоящо е класирането да бъде обявено на 26 март 2020 г. Само по телефон или емейл родителите заявяват на длъжностното лице своето решение детето им да бъде записано. Когато детското заведение бъде въведено в нормален режим, тогава ще предоставят необходимите документи. Същите изисквания се отнасят и за децата в детските ясли“.

Ръководството на общината даде изчерпателни отговори на всички поставени онлайн въпроси. Кметът заяви, че поради спекулации в ФБ относно направените предложения за разглеждане от Общинския съвет на въпроси свързани с „Бедечка“ и Летището, точките ще бъдат оттеглени и ще се гледат, когато се нормализират обстоятелствата.

Относно движението на ромите беше обяснено, че в квартала има патрули, които реагират на сигнали, наблюдават редовно поставените в карантина и спазването на изискванията.

Удължава се срокът за ТЕЛК-овите решения и Рецептурните книжки.

Гарата се охранява от жандармерия.

На две лица, които не спазват карантинния период е образувано досъдебно производство.

Въпреки забраната деца и възрастни хора, п,одължават да посещават парковете и градините, както и детските площадки.“Изкарали сме целия наличен ресурс – и на полицията, и на общината, и на инспектората да проверяват и да глобяват нарушителите. Онези, които биват хванати, ще получат най-високите санкции – категоричен е кметът. – Призоваваме църквата в лицето на митрополит Киприан да се вземат необходимите мерки и да не допускат струпване на хора на едно място. Призоваваме ги да бъдат солидарни с общото положение в страната“.

Тубдиспансерът има готовност с две отделение с 25 легла да приеме болни с констатиран COVID-19. Провеждат се всички дезинфекционни мероприятия. Налични са всички предпазни облекла очила, ръкавици и пр.за медицинските екипи.

Най-вероятно ваканцията на детските градини и училищата ще бъде до 13 април 2020 г. , но може би ще продължи и след това.

Ако, недай Боже, капацитетът в Тубдиспансера се окаже недостатъчен, има вариант да се предостави залата на ДЗУ за настаняване на заболели.

Въпреки, че времената са трудни и всеки трябва да си стои в къщи, има други хора, които се нуждаят от преливане на кръв. Затова, който се счита здрав и може да го направи, нека дари кръв, за да спасим човешки живот. Това няма нищо общо със сегашната пандемия, каза Живко Тодоров.- Предстои да направим такава организация и в общината.

Уважаеми съграждани, моля Ви за търпение! Всички мерки, които предприемаме, сме получили като заповед от централния щаб, който се бори с пандемията. Моля Ви да спрем с ругатните! Нека покажем, че сме обединен народ. Давайте предложения, мнения, поставяйте въпроси! Ние сме насреща с убеждението да помагаме. Ако някъде се греши, нека се корrгираме взаимно. Нека не се делим поне в криза! Нека старозагорци покажем, че сме по-различни от това, което се случва в София. Политическо разделение не трябва да съществува в обществото. Призовавам Ви да бъдем по-единни в тази ситуация“, призова кметът Живко Тодоров.

Росица Ранчева