Кино-литературният фестивал Синелибри 2019 в Стара Загора

Кино-литературният фестивал Синелибри 2019 в Стара Загора
зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески”
Вход свободен.
С подкрепата на Община Стара Загора
13 октомври 2019 г. (неделя), 16:00 ч.,

Загадката Анри Пик/ The Mistery of Henri Pick (2017), Франция, 117 мин., комедия, драма
Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал и др.
Сценаристи: Реми Безансон, Ванеса Портал
В ролите: Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал и др.
По едноименния роман на френския писател Давид Фоенкинос, издаден на български език от издателство „Колибри” през 2018 г.
Някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Оповестява намерението си и ето че започват да прииждат ръкописи. Сред тях младата издателка Делфин Десперо открива истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик майстор на пици от Бретан, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният й съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора. А упоритият журналист, който се съмнява в официалната версия, продължава да рови и да си задава въпроси. Дали авторът е имал таен живот? Или става дума за мистификация? Комедия, литературен трилър, журналистическо разследване, роман за романа „Загадката Анри Пик“ показва как едно литературно произведение може да преобърне съществуването на своите читатели.
Цитат: Въпросът не бе дали обичате или не обичате да четете, а по-скоро как да откриете подходящата за вас книга. Всеки може да обожава четенето, достатъчно е да попадне на добрия роман, на този, който ще ви хареса, ще ви говори и от който не можете да се избавите.
Давид Фоенкинос (р. 1974 г.) е сред най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български („В случай на щастие”; „Еротичният потенциал на жена ми”; „Нашите раздели”; „Спомените”; „Шарлот”; „Независими сърца”; „Инверсия на слабоумието.За влиянието на двама поляци”. Романът му „Деликатност”, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. Този роман е адаптиран за киното от автора заедно с брат му Стефан Фоенкинос през 2011 г., като главната роля е поверена на Одри Тоту. Друг негов голям бестселър е романът „Спомените“ (2013), също претворен на големия екран, но под режисурата на Жан-Пол Рув. За разтърсващата творба „Шарлот“, която се отличава с оригиналната си форма и е посветена на художничката Шарлот Соломон, Давид Фоенкинос печели награда Рьонодо 2014 и Гонкур на гимназистите 2014. Авторът беше в България като член на журито на фестивала СинеЛибри през 2018 г. и представи един от своите филми „Ревност”.

13 октомври 2019 г. (неделя), 18:30 ч.,
Казандзакис/ Kazantzakis (2017), Гърция, 120 мин., биографичен
Режисьор: Янис Смарагдис
Сценарист: Янис Смарагдис
В ролите: Александрос Камбаксис, Одисеас Папаспильопулос, Стефанос Линеос, Тодорис Атеридис, и др.
Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. Сюжетът се уповава на автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. Свобода, устрем, творчество, крепки приятелства, динамика… Всички тези елементи се сливат в непреодолимо усещане за ведрост и сърдечност, което ще ви накара да се почувствате по-свободни. „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Казандзакис!

Snezhana Marinova, Regionalna biblioteka „Zahariy Knyazheski“, bul Ruski 44, Stara Zagora 6000
088 44 77 144