Българската азбука – вдъхновителка на световни плакатисти

Изложба на плакати „Буквите на България – азбука на Европа” се откри на 10 септември 2019 г. във фоайето на първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора. Тя е проект на Международното триенале на сценичния плакат. В него участват 30 художници от 20 страни. Това са 27 именити световни плакатисти и трима български автори, единият от които дебютант.

Състои се от 30 плаката, колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква, определена чрез жребий. Една от буквите – “Ь” e създадена след конкурс между младите български художници и студенти, в който са участвали повече от 60 проекта на автори до 35 годишна възраст. Конкурсът печели Петър Чучулигов. Акцията е пръв опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен продукт, популяризиращ българската култура, използвайки една от нейните емблеми – буквите.

„Идеята за организиране на тази изложба е предложена от Божидар Йонов и Божидар Икономов през 2007 година, когато приемат България за член на Европейския съюз, обясни за dolap.bg Парашкев Фереджанов -Паро, художник-плакатист, член на Съюза на българските художници, секция Графичен дизайн и член на Организационния комитет на Международното триенале на сценичния плакат. – Колегите решават колкото са буквите в нашата азбука, да поканят толкова автори от различни страни, да направят по един плакат. Повечето от тях са журьори на театралния плакат или участници в триеналето“.

Буквата е писмения белег на звука. Най-доброто попадение (според мене) е на буквата „З“ . Изписана е само с един замах на молива, от летяща муха, която при летежа излъчва този звук. Автор е Уве Льош, Германия. Интересен е писмения белег на „И“ на Божидар Йонов, България – който е нарисувал изгрев. Любопитен е плакатът на чеха Ян Райлих с буквата „Л“. Той е написал на стотина езика думата любов, ласка, ламур, либе…Великият Шигео Фукуда от Япония е направил плакат за буквата „М“ – много ръце се ръкостискат в знак на мир, на приятелство, на сила в единението. Запомнящ е плаката на буквата „Р“ от ръкавица – на Холгер Матиес, Германия. „Ь“ на Петър Чучулигов, България е илюстрирана като охлюв, който се катери по зелена тревичка. Владислав Плута от Полша е „изтеглил“ първата буква от азбуката и я е илюстрирал като един голям молив, върхът на азбуката.

Буквите на България -азбука на Европа“ е не само повод за гордост и признание от света. Тя носи заложените послания от световни майстори на плаката. В нея има и виц, и усмивка и високо изкуство. За децата, които току що са научили буквичките на материя език, ще бъде изключително любопитно и полезно да ги открият и да назоват думи, които започват с тях. Т.е. възможност за полезна и приятна игра, заедно с посещение на библиотеката, която съществува благодарение на буквите, събрани в думи, а те – в книги.

За изминалите години, изложбата е показвана в много градове на България, както и във Франция, САЩ, Япония, Сърбия, Мексико, Чехия, Словения и други. Организирана е от Община Стара Загора, Международното триенале на сценичния плакат, София и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора. Ще остане за посещение до 10 октомври т.г.

Росица Ранчева