Международният Ден на леворъките е на 13 август

На 13 август  отбелязваме Международния ден на леворъките. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обявява 13 август за Международен ден на леворъките. С лявата ръка по-добре си служат от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла – по-малко. Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Преди години към левичарите се отнасяли със съмнение. В миналото в Русия дори им забранявали да дават показания в съда – смятало се, че едва ли не те са превъплъщения на дявола. В Индия строго се спазват “ръчните традиции” – дясната ръка е за изпълнение на “чистите” функции като хранене, ръкостискане и т.н., а лявата – за целите на личната хигиена. През Средновековието в Европа леворъките били окачествявани като „въплъщение на сатаната”. Този постулат помогнал на инквизицията да изтъкне още едно доказателство срещу легендарната френска героиня Жана Д’Арк (също леворъка), за да бъде изгорена на кладата. Привържениците на Фройд твърдят, че леворъчието е емоционална последица от нещо отрицателно, което е преживяно.  Според леворъките светът просто не е създаден за тях. Всичко – като се започне от ножиците и се стигне до фотоапаратите и компютрите – е неудобно за ползване от хора, които не боравят с дясната си ръка. Това обаче има и плюсове, и минуси. Докато десняците използват обикновено само едната си ръка, леворъките развиват и двете. Поради това вероятно те по-често стават известни хора.

У нас, интересно е, че в Интернет пространството съществува сайтът  www.miromiro.bg – сайт за подсказки и помощни материали за обучението на леворъките деца, информация за явлението леворъкост, любопитни факти за левичарите и всякакви други левашки неща. От него може да узнаете, че Декларацията за правата на леворъките (Bill of Lefts) е изготвена още през 1975 г. Състои се от десет члена и е дело на Дийн Кембъл, президент на Международната организация на леворъките. Декларацията за правата (Bill of Rights) е общото наименование на първите десет поправки в конституцията на САЩ, влезли в сила през 1791 г. Неин автор е Джеймс Мадисън – бъдещият четвърти президент на САЩ. Не случайно Кембъл избира за образец на своята Декларация един от основополагащите документи за правото на човека да определя собствената си съдба. Декларацията за правата гарантира редица лични права и свободи на гражданите. Тя се основава на идеята за общество на равни възможности и равенство пред закона. Предмет на документа, изготвен от Кембъл отново е осигуряване на права, но този път касаещи конкретна група хора – тази на леворъките. Непреводима на български, но сполучлива игра на думи е и наименованието на Декларацията, изготвена от Д. Кембъл. Като се възползва от множеството значения на „rights” в английския език, едно от които е „десни”, той я замества с „lefts” – „леви”, макар че в оригиналната Декларация, „rights” е със значение на „правa”.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Наполеон, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски монарси. Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. В армията от леворъки са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи и Рафаело, Микеланджело и Никола Тесла, Сергей Рахманинов и Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен. В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в киното – Анджелина Джоли.

Леворъките не се предават, борят се и постигат своите успехи. Самите членове на „Клуба на леворъките“ определят себе си като по-интелигентни, изглеждат по-добре, имат по-богато въображение и повече разностранни таланти от хората, които си служат по-добре с дясната ръка.  По този повод сайтовете http://www.left-hand.org, http://www.anythingleft-handed.co.uk и www.lefthandersday.com публикуват любопитни факти и ценна информация за хората, които си служат по-добре с лявата ръка. „Sinistrality” е терминът, с който се обозначава да бъдеш леворък и за беда произлиза от латинското sinister, означаващо едновременно „ляв” и „нещастен”, „злополучен”. В много европейски езици „десен”, означава още и „правилен”, „верен” (right – eng.).

Бъдещето е на дългокраките леворъки телепати

Еволюцията на Homo sapiens не е приключила, човечеството мутира, твърдят учени футуролози от различни страни. Неотдавна например френски учени са установили, че обонянието ни е много по-слабо, отколкото на предците ни – 72% от гените, които отговарят за него, вече са мутирали като непотребни и с времето е възможно носът напълно да атрофира. Това се отнася и за зъбите. В епохата на консервантите, на изобилието от захар и липсата на груба храна, зъбите просто няма да са нужни на човека.

През средата на XXI век повечето от жителите на Земята вече ще са с тъмна кожа и ще имат дръпнати очи. Това е цената, която човечеството ще плати за изключително високата раждаемост сред азиатци и африканци и антибейби бума при европеидната раса. Факт е, че и сега на Земята хората със светла кожа са само 22%, напомнят учените. Те прогнозират намаляване на мускулната маса и количеството коса.
Затова пък сериозно ще нарасне броят на леворъките хора, чийто брой стремително се увеличава. Явно еволюцията е решила да възстанови популацията на талантливите леворъки, сериозно намаляла през каменния век заради по-войнствените и примитивни десноръки.
Според учени от университета на Лос Анджелис след 2000 години, заради замърсяването на атмосферата, очите на хората ще станат видимо по-малки и ще имат втори клепачи. Белите дробове и гърдите ще се увеличат по размер и ще имат по-гъста кръвоносна система, която да извлича от въздуха малкото останал кислород. Кожата ще стане по-груба, за да се избегнат изгарянията от химическите замърсители и да предпазва от прекалено активното слънце.
Портретът на футуролозите се допълва от рахитични ръце, без два пръста и една фаланга, а долните крайници силно ще се удължат. Но пък главата ще е много по-голяма от сега и това ще позволи да бъдат използвани някои „спящи“ части на мозъка. Хората ще се научат да общуват на ментално равнище. Телепатията ще се превърне в норма на живот, а езикът няма да изпълнява речеви функции.