С необичайна изложба Цветан Четъшки чества 50-годишнината си

На 23 юли 2019 г. в Градската художествена на Стара Загора беше открита изложба „Живопис, Графика и Книги“ от колекцията на Цветан Четъшки. Много от присъстващите на събитието очакваха да видят фотографии на най-добрия старозагорски и български фотограф, но завариха 60 живописни платна и графики, както и няколко десетки луксозни издания на художествени галерии, на знакови художници, учени и пр.

„Името на Цветан Четъшки събужда асоциации за фотографии, за дронове , но и за произведения на изкуството, които от години той събира и хубаво е да видят бял ден, каза при откриването на експозицията директорът на галерията проф. д-р Марин Добрев. – Формалният повод за тази изложба е фактът, че на 27 юни 2019 г. Цецо навърши 50 години! Да ни е жив и здрав! Събрали сме се обаче не да честваме юбиляра, а да се докоснем до нещо, което е много емоционално, свързано във времето със срещи с хора, които станаха негови приятели. Това са художници, които го обичат, които са решили, че в неговия дом трябва да оставят знак за себе си. В същото време той извади на бял свят много от онова, което те създават.

Цецо не е колекционер. Това е сбирка от неща, които за него имат особено значение. Ще прехвърля мост и към неговите книги, част от които са подредени в салона. Точно преди 20 години, заедно с Регионалния исторически музей в Стара Загора издадохме една малка книжка „Културно-историческото наследство на Стара Загора“. Реално това беше първото издание, на което Четъшки беше фотограф. Тогава разбрахме, че той притежава умения да снима произведения на изобразителното изкуство, артефакти от времето на неолита, античността, средновековието и пр., което не е по възможностите на всеки. Това го могат малцина. От тогава той започна да заснема експонати на художествени галерии, албуми, каталози… Във витрините са събрани десетки хиляди изображения, което е неотменна част от делото на Цецо“, каза професорът.

В голямата западна зала са подредени картини на Петър Пиронков, Николай Алексиев, Тодор Тодоров, Арджак Нерцисян, Ненко Чанев, Геновева Генчева, Йордан Парушев, Гергана Минкова, Петя Денева, Живко Минев, Захари Каменов, Янаки Кавръков, Васил Чакъров и Васил Вълев, Пламен Кирилов и Борис Пеев, Петър Боржорски, Пенка Седларска, Димитър Чолаков, Долорес Дилова, Михаил Лалов, Енчо Пиронков, Стефан Чурчулиев, Василка Монева, Калина Тасева и др. В малката са подредени графики на Белин Мартинов, Юри Минчев, Любен Диманов, Светлин Русев, Милко Божков, Иван Стоянов и Стоян Стоянов, Станислав Памукчиев,Захари Каменов, Злати Златев, Георги Георгиев и др.

Всяка от творбите има свой знак и присъствие, нещо, което я прави много обичана от Четъшки. С експонираните платна, той отвори вселената на своите приятелства и спомени и за съгражданите си.

В три витрини са поставени част от изданията, на които Цветан Четъшки е направил снимките, които са илюстрации към авторовия текст. Той е фотограф на каталозите на художествените галерии на Казанлък, Стара Загора, Сливен, на „Българско изкуство“, на всички Балкански квадриналета, проведени в Стара Загора, Снимка на годината на България, каталози на Найден Петров, Димитър Караджов, Стоян Стоянов, Злати Златев, Александър Попиванов, Лазар Марински, Енчо Пиронков и Василка Монева, на „Художниците на Казанлък“, „Художниците на Стара Загора“, „Съвременна българска скулптура“, „Родът Митови в българското изкуство“, „Неолитни жилища Стара Загора“, „Зората на европейската цивилизация“ и др.

„Истината е, че без дългогодишно приятелство между Марин Добрев и мене, нито щяха да съществуват тези издания, нито сбирката, за което съм му безкрайно благодарен“, каза Цветан Четъшки. Той подари на Художествената галерия картина на Петя Денева. „Смятам че Градската ни галерия е институцията, която съхранява изкуството, но всички, които се занимаваме с изкуство, би било добре да имаме отношение към опазване, популяризиране и увеличаване на фонда на галерията“, сподели юбилярът.

Поздравления към Четъшки поднесе Красимир Червилов, зам.областен управител на Стара Загора.

Очаквайте интервю на Цветан Четъшки, специално за dolap.bg=

Росица Ранчева

Заглавна снимка на материала Христо Христов