Уникална световна премиера на „Последният човек“ подготвя Кукленият театър

На 31 юли 2019 г., от 19:30 ч., Държавен куклен театър Стара Загора ще представи „Последният човек”- най-новият си спектакъл за възрастни, който се създава по романа на Джордж Оруел „1984”.

Какво е бъдещето на човечеството – волно, свободно, красиво? Или отдавна вече живеем в свят, изтъкан от зловеща матрица и всичко е решено, контролирано, обречено? Пророческият роман на британския творец Оруел отдавна сбъдва тъмните си предсказания. А възможно ли е тази действителност да бъде пресъздадена на куклена сцена?

С това смело предизвикателство се залавя режисьорката Веселка Кунчева. Нейна е и драматургичната версия. Сценографията и куклите са дело на Мариета Голомехова. Музиката е на композитора Христо Намлиев и певицата Милица Гладнишка. Хореографията е на Мария Димитрова. 3D Mapping – Полина Герасимова. Художник на декорите е Мирчо Мирчев. Фотограф е Александър Богдан Томпсън.
Участват великолепните актьори на театъра Милица Гладнишка( гост), Латина Беровска, Таня Георгиева, Мария Джойкева, , Любен Чанев , Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Цвети Пеняшки.

Преди 70 години Джордж Оруел завършва своя роман 1984 (на английски: Nineteen Eighty-Four), провокиран от разделянето на света на „Зони на влияние“, определени на Техеранската конференция. Пише романа в продължение на три години на шотландския остров Жура, тежко болен от туберкулоза. На 4 декември 1948 г. той изпраща финалния ръкопис и на 8 юни 1949 г. романът е публикуван.

„Последният човек в Европа“ (на английски: The last man in Europe) е едно от ранните заглавия на романа, но в писмо от 22 октомври 1948 г. до издателя си Фредерик Уорбърг, осем месеца преди публикуването, Оруел пише за колебанието си между него и „Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта“. Издателят препоръчва по-комерсиално заглавие.

До 1989 г. книгата е преведена на шестдесет и пет езика, повече от всеки друг роман на английски език по това време. Измисленият от Оруел език, Новговор, осмива лицемерието и укриването от страна на държавата. През 2005 г. романът е избран от списания Times за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г. В списъка на Modern Library 100-те най-добри романи той достига 13-то място по редакторска преценка и 6-то по мнение на читателите.

С „Последният човек“ Държавен куклен театър Стара Загора ще се представи в извън конкурсната програма на 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрасти „Пиеро“, който ще се проведе в Стара Загора от 24-ти до 29-ти септември 2019 г.

Снимки: Александър Томпсън

dolap.bg