„Меко казано“ – нов празник за почитателите на Кукления театър

На 24 февруари 2019 г. (неделя) от 11:00 ч., Държавен куклен театър Стара Загора ще представи първата си за годината премиера по пиесата „Меко казано“ от Валери Петров, един от най-любимите автори на всеки голям и малък човек. Сценичната адаптация и режисурата са на Цвети Пеняшки; Сценографията и куклите са на Илиана Стефанова; Музиката е на Милен Апостолов; Хореографията е на Мария Димитрова. Актьорският състав е Елица Стоянова, Станислав Матев, Диляна Спасова, Любен Чанев, Калоян Георгиев.

След 36 години знаковата приказка на мъдреца Валери Петров отново оживява на сцената на обичания старозагорски театър. В миналия век, тя е била дело на други артисти под режисурата на незабравимия Васил Апостолов. Постановката е имала толкова голям успех, че е останала завинаги запечатана и на филмова лента.

В приказката „Меко казано” Валери Петров разказва за едно малко момче на име Светльо. Той е дете, което мечтае за пистолет-пръскалка. И един ден получава писмо от баба си с три лева в него. Но те не са достатъчни. Светльо иска да излъже баба си, че не е получил трите лева. Но това не е особено разумно. Защото, когато Светло каже, че не е получил трите лева, баба му ще разбере, че Светльо лъже, щом знае, че са три лева.

Валери Петров включва в приказката най-добрия приятел на човека, който иска да помогне на момчето. Освен Кучето, в „Меко казано”, писателят използва и други животни – Костенурка, Къртица… Те всички искат да спасят Светльо. Поетът, обаче пречи на това. Той иска да научи Светльо да не лъже. Не е хубаво да се лъже! Грозно и глупаво е! Именно такова е и мнението на поетът.

Светльо отдавна е написал писмото. Но не го е пуснал. За щастие. Но в неговият сън, той вече е изпратил писмото. И няма, как да го извади от кутията. Именно този сън го кара да не изпраща писмото. Но той не знае, че сънува. Вижда, какво ще стане, сякаш наяве.

Валери Петров показва вредата от лъжата. Рано или късно, тя се разкрива. И когато я освободим, тя самата ни отвръща със зло. Докато истината ни награждава. Тя е най-ценното, което излиза от сърцето и устата на човека.

Поучението е, че не трябва да лъжем, ако искаме да получим това, което ни трябва. Но за съжаление, лъжата винаги излиза на свобода…

За всяка от приказките си Валери П. използва и по едно кратко стихотворение. В него, той вкарва поуката от приказите. Всяка от тях, започва тъжно, но завършва весело. Той е написал само пет приказки („Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, ”Пук”). „Меко казано” е една от най-популярните му приказки.

Росица Ранчева