Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: „Положени са основите за новите проекти на Общината за 2019 г.“

На 28 декември 2018 г. кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе традиционната си, последна за годината среща с журналистическата гилдия. На нея присъстваха още Таньо Брайков, председател на Общинския съвет, зам.-кметовете Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов.

„Изминалата 2018 година беше трудна, но успешна за Общината, защото се придвижиха напред много важни и тежки проекти, които всички очаквахме, сподели в свободен разговор градоначалникът. – За тях сме говорили и достатъчно много информирали. Към момента те вървят добре. С известно забавяне, площадът ще бъде завършен съвсем скоро. За да отворим моста остават 10-15 дни. Аязмото стана хубаво. Има и други обекти, които се изпълняват в момента.

По-важно е, че освен че 2018 г. даде прогрес по тези големи проекти, успяхме да положим основите и на новите, които предстоят през 2019 г.

На първо място поставям спечелването на проекта за кв. „Самара 1“ на стойност 5.2 млн. лв. Финансирането се осигурява по ПУДОС. Това ще даде възможност за подмяна на водоснабдяването и канализацията. Ще изградим нова канализация там, където няма, например по улиците „Верешчагин“ и няколко други нейни успоредни, които все още не са канализирани и са на кал. Хората отдавна се оплакват. Благодарение на този проект ще можем да направим по-добър живота и на тези наши съграждани.

Разширението на новия парк „Артилерийски“ е другата тема, по която ще работим през следващата година. За нея имаме изцяло финансиране от страна на държавата – 3 млн. лв. и от бюджета на Общината – 1.5 млн. лв. За селата ще имаме 400 хил. лв. от държавата, които допълнително са отпуснати.“

Живко Тодоров припомни, че ще се реализира проектът за модернизиране на Руския пазар. Хората ще си запазят работните места там. Улицата ще бъде реновирана с четири ленти. Зоопаркът ни трябва да стане наистина европейски, модерен и атрактивен. Съвсем нова придобивка е закупуването на бял тигър, който е единствен в България. Очаква се обновяването на Летния театър да се изпълни чрез финансиране по ОП „Региони в растеж“. Така да бъде завършен целият комплекс на Аязмото. Търси се финансиране за Станционната градина. Работи се по модернизиране на концертната зала и прилежащите й помещения на Синдикалния дом. Приоритет ще бъде и откриването на Дом „Литературна Стара Загора“.

Общината ще започне процедура за обявяване къщата на Веселин Ханчев за паметник на културата от местно значение. Ще бъде направен оглед и на всички стари къщи в Стара Загора, които биха могли да бъдат защитени. Такава процедура ще започне и за банята и римските терми на Старозагорските минерални бани.

По препоръка на Камарата на архитектите, на мястото на Стария съвет ще има изградена малка сграда за обществени и административни нужди, отговори на питане г-н Тодоров. – “Целта е да се спази архитектурата там и да не стои в момента голо. Тепърва предстои да се направи обсъждане за функционалната й характеристика“.

Общината продължава да настоява от Министерство на здравеопазването за сградата на Акушеро-гинекологичната клиника на пресечката на бул. „Руски“ и ул. “Генерал Столетов“ с намерение да я превърне в общински здравен център, в който доболничната помощ да бъде събрана.

Освободената от тази година сграда на Първо основно училище, пак ще се използва с образователна цел.

Около 100 млн. лв. ще е рамката на общинския бюджет за 2019 г. Основен акцент в него ще бъде инфраструктурата, завършване на новия парк, реновиране на междублокови пространства и др. Няма да се вдигат местните данъци и такси, които не са променяни от 2012 г. Ще бъде променен само данъкът за моторните превозни средства, заради новото законодателство. Но са предвидени възможно най-ниските стойности.

„Предстои ръководството на Общината да уточни селата, за които ще се извършат основните инвестиции за 2019 г., каза Делян Иванов. – Предстои и промяна според Изборния кодекс. Броят на кметовете ще бъде различен. В момента са 37 кметове и 15 кметски наместници. Ще стане обратно: Ще бъдат 15 кмета и 37 кметски наместници“.

„През изминалата 2018 г. Общинският съвет в Стара Загора е провел 11 заседания, на които са взети 708 решения, съобщи председателят Таньо Брайков. В Административния съд са заведени 78 дела срещу решения на Общинския съвет, от които 45 са прекратени. Само 7 от тях са за решението на Общинския съвет за дарението на ресторант „Аязмото“ на Митрополията. Броят на делата не е малък. Това говори, че в Стара Загора имаме гражданско общество, което се интересува и следи работата на Общинския съвет. Когато се констатират нередности, веднага се завеждат дела.

През изминалата година оценявам работата на Общинския съвет като много добра. Налице е перфектна комуникация между Общинския съвет, общинска администрация и областна управа. Според мен в резултат на тази комуникация, резултатите са налице“, каза Таньо Брайков.

Най-важното предстоящо решение на старейшините е приемането на Бюджета на Община Стара Загора за 2019 г. и съответните изменения на наредбите за месни данъци и такси.

По традиция, всички присъстващи си изтеглиха късмет от баницата.

„Приятели ще имаш много, купонът ще тече отново!“ – беше късметът на кмета.

„В радост, щастие и разбирателство, ще получиш ново приятелство“ – се падна на Таньо Брайков.

„Заслужи го – няма съмнение! Скоро ще получиш повишение!“ – заслужи Красимира Чахова.

На всички присъстващи Живко Тодоров пожела здраве, лично и семейно щастие и весело посрещане на 2019 г.

Росица Ранчева