Перфектни музиканти интерпретираха Бетовен и Чайковски

Втората вечер на 49-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора предложи симфоничен концерт, посветен на двама гиганти в музиката – Лудвиг ван Бетовен и Пьотр Илич Чайковски. Под диригентската палка на госта Дмитрий Василев, Оркестърът на Държавна опера Стара Загора  изпълни програма в две части. В първата прозвуча Концерт за цигулка и оркестър, D-Dur, оп. 61 от Бетовен с гост солист Теодора Късметска-Сороков. Тази елегантна, крехка на вид, но много талантлива млада дама, гостува за втори път на ФОБИ. Миналата година  тя, заедно с пианистката Ружа Семова и братята Александър Владигеров – тромпет и Константин Владигеров – пиано , представиха наследството на Панчо Владигеров.

Елегантна, нежна, бравурна, страстна, по виртуозен начин тя разкри вселената Бетовен. Нейното майсторство пролича особено ярко в третата част – Rondo. Allegro. Устремът и темпераментът на г-жа Сороков вляха достатъчно адреналин в безукорния универсален оркестър на операта, който предизвика възторзите и дългите аплодисменти на публиката.

Теодора Късметска-Сороков учи цигулка в НМУ „Л. Пипков“ – София при Ирина Драгнева, а по-късно и при Гарник Гукасян и проф. Евгения-Мария Попова. От 1994 до 2002 година следва в Университета по музика и приложни изкуства във Виена при проф. Йоханес Майсел и проф. Йозеф Хел. През 2002-2004 г. продължава следването си в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев във Висшето училище Folkwang в Есен. Концертира като солистка на оркестрови формации в Люксембург, Германия, Австрия, Португалия и България. От 2004 до 2005 година е член на оркестъра на Нюрнбергските симфоници. От декември 2005 година и понастоящем е в Tonkünstler Orchester Niederösterreich в групата първи цигулки. От 2017 г. е в Люксембургския  ансамбъл ARS Nfva Lux. Теодора Сороков е професор по цигулка във Виенската Прайнер консерватория.

От 30 ноември до  3 декември 2018 г., в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство, Теодора Сороков ще проведе майсторски клас по цигулка. В програмата на курса са застъпени работа върху технически трудности и особености на интерпретация в различните изпълнителски стилове с участието на корепетиторката Мария-Елена Средева. В края на обучението участниците ще се представят с концерт-продукция на 3 декември от 17:00 часа на залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. За активни участници в майсторския клас се приемат кандидати, родени след 1 декември 1987 година. Няма възрастови ограничения за слушатели. Всички активни участници получават безплатен достъп до събитията от програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора и диплом за завършен майсторски клас.
Във втората част на концерта беше изпълнена Симфония № 2, c-moll, op.17 от Чайковски. Композиторът започва да пише творбата през лятото на 1872 г., когато е на почивка в имението на сестра си Александра в Камянка, днешна Украйна. В четвъртата част на произведението композиторът използва мотиви от известната украинска песен „Журавель” и затова неговият приятел и музикален критик Николай Кашкин я нарича „Малоруска”. По това време Украйна доста често е наричана „малката „Русия”. Чайковски признава, че истинският автор на финала на симфонията е най-възрастният слуга в дома на сестра му, Пьотр Герасимович, който непрекъснато му пеел „Журавель”.

На 7 януари 1873 г. в градската къща на Николай Римски-Корсаков в Санкт Петербург се събират Балакирев, Мусоргски, Бородин, Стасов. Чайковски ги е поканил да чуят финала на симфонията, който той изсвирва на пиано. Одобрението е впечатляващо. Месец по-късно творбата е изпълнена за първи път в Москва под диригентството на Николай Рубинщайн. Успехът е толкова голям, че в следващите седмици симфонията е изпълнена още няколко пъти и то по молба на публиката. Композиторът получава 300 сребърни рубли за представянето на произведението. Чайковски винаги е смятал, че „Камаринская” на Михаил Глинка стои в основата на цялата руска симфонична школа. Композиторът използва народни мотиви в ранното си творчество, но сега иска да включи мелодиите като същински симфоничен материал. И така в първата част на Симфония № 2 място намира мотив от народната песен „Вниз по матушке Волге”. Във втората част композиторът включва фрагменти от сватбеното шествие в ранната си опера „Ундина”, но също и цитати от руската песен „Пряди, моя пряха”. В третата част няма популярна мелодия, но тя носи цялостния народностен характер на творбата. Във финала на симфонията звучи още по-познатата украинска песен „Журавель”, която в началото е разработена тържествено и величествено, следват нежни романтични моменти, за да се стигне до последните акорди на необуздана радост.

Дали защото диригентът Дмитрий Василев  е художествен ръководител на Международния младежки оркестър „Чайковски“ , та така добре владее творчеството на този изключителен композитор, зали защото  концертмайстор на оркестъра е рускинята Екатерина Радионова, т.е. плува в свои води или защото е необятна руската душа, толкова близка по сила и красота до българската, но изпълнението наистина се превърна във възторжен химн , съпроводен от продължителни аплодисменти на многобройната публика.

Тази вечер маратонът на ФОБИ продължава „Катерина Измайлова“ – опера от Дмитрий Шостакович в изпълнение на Държавна опера Пловдив.

Росица Ранчева