Честит първи учебен ден! с няколко споделени практични мисли към родителите

Първи учебен ден! Вчера подвързвах тетрадки на Ади, моят любим кръщелник, който е първолак. Преди няколко дни изпълнявах част от списъка му с пособия за първолак в любимата ми Ведомствена книжарница. Списъкът беше безкраен, толкова подробен и така мощен, че умът ми зайде. Било ли е някога? Имала ли съм такива списъци като родител? Не помня, наистина. Но вече ми напира да споделя с вас  по няколко мисли (изречения) за няколкото важни етапа в развитието на детето, през които съм минала 2 пъти и съм натрупала собствен опит като родител. Какви деца се получиха, сега съответно на 24 и 22 години, към настоящия момент? Нормални деца, бих казала. Спокойни деца, бих добавила. Умерени деца, бих потвърдила. Нищо излишно. С определени изблици на талант, който криеха и пазеха, но сега вече показват. Добри хора, състрадателни, четящи – за което много се радвам.

Та ето, по повод Първия учебен ден, кратко четиво за съвременните родители, с които съзнавам, че ме делят поне минимум 10 години.

Ранна детска възраст:

Детето е ужасно чувствително към вашите реакции. Като падне и се удари, то поглежда първо към вас. Вълшебните думи в момента са: „Ставай! Няма кръв, няма рана, няма нищо”. И никакви допълнителни трагедии от ваша страна.

В детската градина до 2 клас СИЛНО препоръчвам заниманията с ИЗКУСТВО. Повярвайте ми, само това има смисъл. Какви езици, защо? От 2 до 7 клас са 5 години, водете го по школи като искате, нека поназнайва английския. После следва Езикова гимназия със задължително ДРУГ език като първи. И така ще излезе с ДВА езика. Защо го мъчите от детската градина?

На сцената децата изливат душата и сърцето си. Обожават сцената. Не им се слиза от нея. Омагьосани са. Очаровани са. Виждала съм милиони пъти очичките им. Не се забравя гледка като тази.

Безплатните занимания по изкуство, танци, музика са в Център за личностно развитие /бивш Пионерски дом/ в близост до Радио Стара Загора.

Ако имате и ви се дават пари, давайте ги за каквото си наумите. Ваша си работа.

Първи клас и начална степен:

Учителката в начална степен се избира особено внимателно!!!! Отдалече проучете, разпитайте хора, питайте, интересувайте се.

В първите 4 години детето става грамотно, учи се да пише правилно. Основите трябва да са стабилни. Изборът на преподавател е особено важен. Общите родителски срещи в училище са затова – да видите насреща учителите и да усетите енергията в тях. Да усетите кой/коя ви допада. Ако вземете детето със себе си, непременно го попитайте и него (преди години синът ми така си избра госпожата, хвана я за ръка. За Светлана Велкова, начален учител в Шесто основно училище ще пиша някой път отделна статия. За мен тя е Велик учител и човек! Благословени са децата, които ги е учила!)

В началното училище госпожата е хубаво да излъчва обич. Не да ги прегръща и целува. Обичта се усеща. Точка. Изключително полезно е да има повече опит, защото ще отсее тоталните глупости на системата и ще прескочи някои. Ако е млада, дано да не е много амбициозна в доказването си като учител! Сакън!

Образователната ни система не е на ниво. От първи до последен клас. С това трябваше да започна. Уважаеми родители, не и се връзвайте много на системата, важното е децата да излязат от нея в добро здравословно, включително психическо състояние.

Прогимназиална степен:

Три години основно изгубено време. Три класа, които се чудиш защо са? Пети, шести, седми…Преход, в който децата свикват с различни учители, вече не ги кътка само една госпожа.

Време, в което да изработят социалните си умения. И на двете си деца казах преди 5 клас: „Докато ви разберат учителите, дали сте умни, задължително е да сте активни. Да вдигате ръка, да се включвате в инициативи. Учителите обичат активни ученици”. Съветът работи.

Децата свикват да пишат планове по различните предмети. Опитват се да открояват важното от маловажното. Това, което се помни, от това, което ще се забрави.

Време, в което се готвят за най-важния избор – ГИМНАЗИЯТА. Добре е да се коментира този избор по-често с родителите или да се посещават някакви Кариерни центрове или курсове, които са модни сега, има ги в Стара Загора. Има такава група и в Центъра за личностно развитие, за който ви писах по-горе.

Избор на Гимназия:

Важна е насоката – кандидат-гимназистът с каква насоченост е – хуманитарна ли, природо-математическа ли?

Печелившият ВИНАГИ избор е Езикова гимназия. Особено в случай че няма изрични желания. Печелившият избор е първият език да е РАЗЛИЧЕН от английския.

Уважаеми родители, позволете да ви кажа, че няма такова нещо относно вашето дете, което вие изричате така „Той/тя английския си го знае”. Просто НЯМА. Английският се доказва със сертификат. Дори от ученици, учили в Езикова гимназия. Нивото на английски, за да докажеш, че го знаеш е АДВАНС по системата на Кеймбридж. Ако го знаеш със сертификат ПРОФИШЪНСИ, то тогава ще гледат на теб особено сериозно.

Сертификат за владеене на Немски език се издава в Езиковата гимназия БЕЗПЛАТНО, ако учиш в Лайстунг клас там и държиш съответните изпити. Сертификатите за владеене на Френски език също се удостоверяват със свидетелство ДЕЛФ и са различни степени.

Така и за всеки друг чужд език.

Няма друго време, в което да се научат езици, най-добре ДВА, от времето в гимназия. В каквато гимназия да учат вашите деца, трябва да учат английски и да вземат свидетелство за владеене накрая. Ходи се в Британски съвет в София и се държи изпит.

В другите държави английски се смята за втори роден език. Вече не го броят за чужд език. Вие си преценете.

Ако детето учи в друга гимназия, непременно я изберете правилно. Какви ще са съучениците му? Амбициозни ли, калпазани ли?

Съвременните деца нямат за авторитет родителите си. И да не ви се вярва, си е така. Имат за авторитет връстниците си, идолите по ТВ-то, разни ей такива…Времето е такова. Родителите могат да внимават и тайно да насочват децата в училища, в които повечето връстници се предполага, че ще са амбициозни. (Ако искат децата им да постигнат нещо повече от тях самите.)

Ако просто детето ще наследи семейния бизнес – все едно нищо не съм писала. Може за вас да няма като родители никакво значение, в какво училище ще е и какви ще са съучениците му. Пътят напред му е разчистен.

Напоследък родители ми казаха „О,не, Езиковата не е за нас!” (в смисъл – 1. там е за деца на тузари 2. не го влекат езиците). О, не, напротив, за вас е, уважаеми родители! Класовото неравенство е навсякъде, колкото по-рано научите децата си да са устойчиви като хора и да знаят стойността си, толкова по-добре. Няма да ги гризе червеят на съпоставянето от малки та до смърт. О, да, за вас е. Винаги ще има хора, които ще живеят в мезонети и други, които ще живеят 4-ма в 60 квадрата жилище.

Езиковите гимназии не са ЕЛИТНИ, много ви моля, това са училища, в които се учи език, без който си за никъде. Съучениците на детето ви са амбициозни (повечето), и престоят и мястото дават допълнително самочувствие на детето ви, от което то живително се нуждае, за да е уверено и да върви напред.

Дотук с рекламата на Езиковите училища. В Стара Загора има няколко други гимназии, в които също си струва да запишеш детето си – Математическа /категорично ЗА/, Търговска, Строителна професионална гимназия, Национална ветеринарна професионална гимназия. Училища с много добро управление, дисциплина, добър мениджмънт, добри преподаватели.

Но английският и езиците са задължителни. Сори, не може да мучиш в 21 век и да обясняваш с ръце и крака. Или да го говориш развалено. Не и не!

Никой нито лев не ми е платил от ръководството на Езиковата гимназия да я рекламирам в тази статия. Езикова дори имам за сборна дума. В Стара Загора и „Максим Горки” е езикова гимназия. Там пък се учи испански език и дори китайски, ЕХА! Да не говорим, че се учи и изключително актуалният в цял свят руски език.

Писах тези думи, защото на мен ми липсва, че не знам добре чужд език, но децата ми научиха – едното два, другото английски, но пък доста добре.

Гимназията е най-важният избор в живота на детето и родителя, а началното образование са солидните основи.

На добър час в новата учебна година на малки и големи, не се връзвайте много на системата, не папагалствайте, мислете и учете, непременно се занимайте и с изкуство! Не ползвайте изречението „Аз английския си го знам”, защото съдържанието на това изречение се удостоверява… вече писах с какво, да не се повтарям!
Успех, родители и ученици!

Уляна Кьосева