Нова веществено-документална изложба в Регионалния исторически музей – Стара Загора

На 1 септември 2018 г. Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора отбелязва 20-годишнина. Dolap.bg вече писа за програмата и събитията около празника https://dolap.bg/2018/08/16/20- Във връзка с годишнината Регионалният исторически музей (РИМ) в Стара Загора представя веществено-документална изложба „Бойният път на тунджанци”. Втора Тунджанска механизирана бригада е създадена като втора лека пехотна бригада с щаб в Стара Загора с министерска заповед ОХ № 00515 от 7 юли 1998 г., въведена в изпълнение на 1 септември 1998 г. От 2012 г. става механизирана бригада и е една от основните единици на сухопътните войски на българската армия. Наследник на втора мотострелкова дивизия, която е създадена през 1962 г., но се счита и за наследник на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, създадена през 1903 г., взела славно участие във всички Балкански войни и в Първата световна война, която през годините носи различни имена: Осма пехотна тунджанска дивизия (1904 – 1921); Осми пехотен беломорски полк (1921 – 1928); Осми пехотен тунджански полк (1928 – 1938); Осма пехотна тунджанска дивизия (1938 – 1945).

В изложбата са включени 30 експоната – документи, снимки, ордени медали, лични вещи от фондовете на музея. Показаното историческо оръжие се съхранява в щаба на 38-ми механизиран батальон и се показва за първи път.

За читателите на dolap.bg изложбата представи Райна Антонова – уредник в отдел „Нова история” на РИМ – Стара Загора. Идеята на изложбата е да покаже една малка част от войнската и бойна слава на Стара Загора и участието на старозагорци във войните за обединението на България. Особено интересни са дарените през 1992 г. униформа с парадни еполети, медали, документи и вещи на Васил Сейреков (1875 – 1944), български офицер, участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Любопитен и рядкосрещан експонат е офицерската свирка, с която е ръководил войниците по време на атаки. Роден в Шумен, племенник на Васил Друмев, след демобилизацията живее в Стара Загора и работи като адвокат. Включва се в обществения и политически живот на града. През 1923 г. е председател на тричленната комисия, която управлява Стара Загора след свалянето на правителството на Александър Стамболийски. През периода 1934 – 1935 г. е кмет на града. Умира в Стара Загора на 27 март 1944 г. В колекцията са включени и документи на неговия син, също военен.

На оригиналните снимки могат да бъдат разпознати старозагорци, участници във войните – Азманов, Бунарджиев и други.

Показаните исторически оръжия са произведени в Германия и Съветския съюз и са били на въоръжение в българската армия през съответните периоди.

Изложбата е подредена на второ експозиционно ниво в Регионалния исторически музей – Стара Загора и ще остане до 25 септември 2018 г.

Г-жа Антонова сподели, че музеят е готов да приеме дарения от частни лица и организации, свързани с историята и съвременния живот на града ни.

Снежана Маринова