Премиера и празник в Кукления театър на 21 март

На 21 март от 18 часа талантливите артисти на Куклен театър – Стара Загора имат за своята публика подарък за Международния ден на кукления театър!

„Вземете приятели и посетете новата премиера на Старозагорския куклен театър „Чорапкова приказка! Вход свободен!“ – е поканата от театъра.

Международният ден на кукления театър се отбелязва по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003 г., 21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство – тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.

Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера. В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. 16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство, а след още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена. Точно там и до ден днешен фантазията на преподаватели, сценографи, художници и учащи неуморно се разгръща, за да запали същата искра на въображението и в очите на публиката… от малки и големи. На Изкуството на куклите „всички възрасти” са покорни. Куклените театри у нас са добре познати, оцеляването им не е никак лесно, но магията която преживяваме, влизайки в техните зали, остава същата независимо от възрастта на зрителя.

На тази дата през миналата година в Столичен куклен театър бе връчена  наградата „СИВИНА“, която се дава на млад талант в областта на кукленото изкуство. Наградата е учредена през 2010 г. и бе номинирана е Диляна Спасова – актриса в Държавен куклен театър-Стара Загора.

Нашият куклен театър има своя самобитна политика и естетика. Той е основан през 1957 г. и през миналата година отбеляза 60 лета от Началото – на 6 декември, когато е била първата постановка. Основател и първи директор на Кукления театър в Стара Загора е Петър Добчев. Петър Александров е първият режисьор. Първият спектакъл се нарича „Мечо Турист”. На 1 януари 1962 г. театърът става държавен. Особен принос за развитието му оказва режисьорката Мария Янкова. От 1957 до 1965г., директор на театъра е Петър Добчев, а от 1965 до 1968г. директор е Лидия Венциславова. Във ВИТИЗ се създава куклена катедра и в Кукления театър на Стара Загора постъпва първата и възпитаничка – Антоанета Ботушарова. В театъра започва работа и кукленият сценограф Веселин Неделчев, който заслужено е наречен „българският татко Карло”. След пионерите, ред идва на реформаторите и новаторите в развитието на ДКТ – Ст. Загора. Съдбата среща младите Васил Апостолов и Любомир Цакев и това ражда дългогодишен творчески тандем. Апостолов и Цакев постъпват в театъра през 1968г. Васил Апостолов е директор и режисьор в театъра от 1968 до 1982г. Той превръща Старозагорския куклен театър в действително професионален театър. На мястото на старото читалище, Апостолов изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващият Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптура Емил Иванов. След оттеглянето на Апостолов през 1982 г., директор на театъра става Любомир Цакев, който поради заболяване се оттегля през 1996 г. и на негово място за две години директор става скулптура Емил Иванов. От 1998 г. досега директор на театъра е Дарин Петков.

Честит празник, кукленци на Стара Загора!

Уляна Кьосева