Изложбата на Виторио Лофреда – урок по цветове

В нетипичен ден за откриване на изложби – събота, 10 февруари – в Зала „Байер” бе открита изложбата на Виторио Лофреда, италиански живописец и скулптор, избрал за своя втора родина България и живеещ близо до Стара Загора от 15 години. „В картините му има много светлина, има рисунък, характерен за децата на 2-3 г., когато си играят с формата и опитват различни неща. Нека ви припомня в този смисъл думите на Пикасо: „На 12 години вече можех да рисувам като Рафаело, а ми бе нужен цял живот, за да се науча да рисувам като дете.” – каза в началото на събитието художникът Злати Златев, председател на Представителството на СБХ в Стара Загора. С емоция и много хубаво чувство за художника разказа Мария Стефанова, журналист в Радио Стара Загора, вдъхновена от скорошното запознанство и интервюто, което е правила с него за своята медия.

Самият художник, Виторио Лофреда, беше много развълнуван, искрен и лаконичен: „Благодаря, че сте дошли! Безкрайно обичам България и Стара Загора и искам да го покажа по всички възможни начини”.

В пространството на Зала „Байер” Виторио Лофреда показва 36 живописни творби, рисувани в България, в ателието на твореца в Мъглиж – под мотото „Митични и исторически персонажи”. Изложбата е разделена на „Състояния” и експресии. Във фотоси са показани и други творби на автора, които са изложени в различни държави и са големи по мащаб скулптори. Сред тези творби са Олтара в Капелата на швейцарската гвардия във Ватикана, „Каравелите” в Ню Йорк по творба на Джанети, Монумент „Преминаването на италианските войници в Африка” в Милано и др.

Една от светлините в залата при откриването на изложбата бе съпругата на твореца – Дияна Лофреда, заради която той идва в България – стилна и красива дама, преподавател по солфеж и италиански език в НУМСИ „Христина Морфова”. И за да е изцяло изящна по италиански вечерта, на откриването имаше изпълнения на пиано от Полина Влахова и елегантен коктейл.

От картините на Виторио Лофреда наистина извира силна и нежна светлина. Те са урок по цветове, ако мога така да ги нарека. Изключително много нюанси на основните цветове – червено, зелено, синьо, жълто…Невероятно изкусно смесване на цветовете и съчетаването им – един до друг. Да, италианците наистина са измислили стила. И май са измислили и цветовете. Могат да си играят превъзходно с тях, жонглират толкова умело, че ти се струва лесно като припев на детска песничка. А не е. То е ясно.

Много хубаво чувство, лек хумор, фантазно мислене има в картините на Виторио Лофреда. И една… доброта. Той самият излъчва много доброта и топлина като човек. Дори българското му „благодаря” е изречено по един детски добродушен начин. Доброта, светлина и стил. И подписът на картините също е много красив.

„Виторио Лофреда е роден в Рим, в квартала на изкуствата Трастевере, наричан още „Римският Монмартр“. От 9-годишна възраст е привлечен от майсторите скулптори в близките художествени ателиета-леярни. Надзъртал любопитно през прозорците, „крадял“ занаята им и въпреки че се шегували с неговата крехка възраст и често го гонели, накрая го допуснали в „лабораториите“ си, където изкуството го запленило завинаги. След като специализира отливане на бронза по антична, етруска технология, на свой ред преподава опита си на студенти от Япония, Иран, Швеция, Корея, САЩ.  В Рим е работил в сътрудничество също с Джорджо де Кирико и с българина Асен Пейков (през 70-те години на миналия век). В родината си Виторио Лофреда е бил водещ през 1990 г. на редица образователни предавания на тема „Професия скулптор“ по италианската телевизия РАИ. Преди повече от 15 години обаче любовта му към българка от Стара Загора, с която се запознават в Рим, го довежда в нашия древен и красив град, в който италианският творец живее и до днес” – разказа при откриването на изложбата Мария Стефанова от Радио Стара Загора, която сподели и мисълта на Виторио Лофреда, развълнувала я при интервюто с него: „Човешкият живот е не това, което си прочел или научил, а това, което си почувствал, мислите, които са твои, плод на твоя опит”.

Побързайте да разгледате изложбата, защото ще се почувствате приятно и красиво и такива ще бъдат и мислите ви, докато душата ви се радва като дете на цветовете и формите в картините!

Уляна Кьосева

Eто и сайта на твореца http://www.vloffreda.com/