13 януари е Ден на българското кино

Датата на прожекцията на първия български игрален филм – 13 януари – е професионалният празник на работещите в българското кино. На 13 януари 1915 година в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“.Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов. Васил Гендов е и изпълнител на главната роля – Българан, партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга. Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.

Повече за първия български филм може да прочетете тук http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/predi-100-godini-filmyt-bylgaran-e-galant-postavq-nachaloto-na-bylgarskoto-kino

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

През 2015 година София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.

През 2017 г. с подкрепата на Национален филмов център бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика.

Четири български филма оглавиха седмичния боксофис през изминалата 2017 година – „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

Четвъртият игрален филм на Стефан Командарев  „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах. ¾ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно. Документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха и “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт,“Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику.