С усмихнат концерт-спектакъл приключи Третата национална седмица на четенето 2017

Днес, 15 декември 2017 г., в Кукления театър на Стара Загора, с усмихнат концерт-спектакъл официално беше закрита Третата национална седмица на четенето. Тя беше организирана от Министерството на образованието и науката с любезното домакинство на Регионалното управление на образованието (РУО) – Стара Загора. Община Стара Загора е партньор на събитието, заедно с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавен куклен театър  и други образователни институции от област Стара Загора.

В експозето си началникът на РУО Татяна Димитрова подчерта, че изминалите пет дни са били наситени с интересни и вълнуващи срещи с автори на книги, с приказни и литературни герои, с инициативи за споделяне на удоволствието от четенето и даряване на книги, със състезания по четене и по български език, с творчество в ателиетата за творческо писане.

„Няма съмнение, че провеждането на Седмицата на четенето ни донесе удовлетворение, защото постигнахме целите: Да привлечем вниманието на обществеността към проблема от необходимостта за насърчаване към четенето и грамотността; Да покажем, че в детските градини и училищата активно се работи в тази посока; Да приобщим към общността на четящите повече деца и родители; Убедихме се, че младите хора четат, имат своята вътрешна мотивация, и своите читателски предпочитания“, каза в словото си Татяна Димитрова. Тя благодари на Министерство на образованието и науката (МОН) за отреденото домакинство на националното събитие, на всички участници в него – деца, ученици, учители, родители и институции. Успешното му реализиране „е доказателство за високия професионализъм, с който се работи в училищата и детските градини от област Стара Загора“.

Ваня Трайкова, главен специалист от МОН обяви, че „РУО – Стара Загора беше неповторим домакин в провеждането на тази инициатива“, за което изказа сърдечна благодарност. Тя припомни, че всяка новоотворена книга е път към нов свят. На учителите и родителите Трайкова пожела да поддържат чрез добрата книга огъня на детското любопитство.

Иван Желязков, главен експерт по български език и литература в РУО представи резултатите от проведената анкета в Старозагорска област на тема „Обичам да чета“. В нея са участвали 8923 ученици. На въпроса „Вие обичате да четете защото…“, най-много са отговорите защото ми е интересно, книгата е прозорец към света, научавам нови неща и обогатявам речника си. 67% от анкетираните четат от хартиен носител – книга. Останалите от таблет, компютър и пр. 22% четат сами. По-малко от тях четат с мама, брат, сестра… Любимото четиво на анкетираните са приказките, романите и задължителните четива от училище. Предпочитани са българските автори, а за 15,51% любим автор е Иван Вазов.

С феерия от приказки програмата откриха децата от ДГ No 34 „Райна Княгиня“. Те представиха фрагменти от приказките „Малката кибрито продавачка“ и „Храбрият оловен войник“.

Директно, „на живо“ от студиото на VІ ОУ „Св. Никола“ – Стара Загора започна излъчване на блоковото предаване „Книгата на моето училище“. Според водещия Данчо, българските деца са умни и способни. Наред с учението се справят и със журналистика, с писане, издателство, редакция и рецитиране. В рубриката „Моето училище“, в картини и спомени беше представено най-старото старозагорско училище „Свети Никола“, което през учебната 2017/2018 г. започна 176-ата си година. В рубриката „От мястото на събитието“ беше представена стихосбирката „Омая на детските бисери“ с участието на част от авторите, главния редактор и издателя. След атрактивна блиц-анкета с членовете на редколегията, млади поети изпълниха своите стихотворения, някои от които вече получили високи награди в конкурса „Христо Кацаров“, организиран от НЧ „Св. Климент Охридски-1858“. След премиерата на „Омая на детските бисери“, първият екземпляр на стихосбирката с уникална корица и дизайн, беше изпратен на просветния министър Красимир Вълчев. В рубриката „Моята Рождественска приказка“, водещата актриса от Кукления театър Деница прочете вълнуващия едноименен разказ на шестокласника Александър. В „Онлайн – репортерите“ нахъсена репортерка анкетира публиката какво ще е времето по време на ваканцията и накъде отиват оценките към края на първия срок. По примера на националните телевизии и предаването от студиото на VІ ОУ, беше прекъсвано от реклами. В първата пауза овациите обраха децата от ДГ No 24 „Радост“, които театрализираха приказката „Под гъбата“, а след това превърнаха сцената в Горска дискотека. В следващата пауза малкият сладурчо Александър Томов от ДГ No31 „Слънце“ изпя всеизвестната „Молитва“ към дядо Господ.

„Печените“ артисти от ДГ Nо 10 „Светлина“ проведоха успешно викторина „Познай герой от коя приказка съм“. Облечени в съответен костюм, само с няколко реплики от десетина и повече приказки, те активираха публиката, а на верните отговори лично подаряваха по една луксозна книга.

Наближават светли празници. По отколешна традиция, всеки според джоба си, прави на най-свидните си хора подарък. Може би няма на света по-красив и стойностен дар от една хубава книга! Опитайте!

Росица Ранчева