Патрисия Желева от СУ „Васил Левски“ е 21-ят Кмет на Млада Загора

Eдинствената жена-кандидат – единадесетокласничката Патрисия Желева от СУ „Васил Левски“ стана 21-ят кмет „Млада Загора“, след бурните емоции в изборната нощ в Младежки дом на 3 октомври. В състезанието за престижния и желан пост – кмет, макар и „млад”, се впуснаха 6 безстрашни, умни и компетентни млади хора: Емануил Тенев от ПГСАГ „Л. Байер”, Венцислав Стойчев, ТГ „Княз Симеон Търновски”; Динко Колев – ППМГ „Гео Милев”; Патрисия Желева СУ „В. Левски”; Свилен Стянов – ГПЧЕ „Ромен Ролан” и Явор от ПГЕТ „Г. Раковски”.
В началото на изборната нощ, комисията по избора прочете регламента, като тази година освен журито, отново водеща роля в избора имаха младите хора – чрез делегираните представители на училищата, които бяха заявили желание за участие. Тазгодишните теми, по които се състезаваха за кметския стол младежите бяха 7 на брой, като всеки участник се готви по всички теми и едва минути преди дебата, чрез жребий, научи коя ще защитава. В първия кръг всеки участник -претендент, заедно с поддържащия си екип, разви избраната тема и пред публиката разказа какво би правил, ако бъде избран, като след края на защитата получи въпроси от журито и публика.
Съвсем като истински избори за големи хора, в тъмната стаичка, училищните делегати пуснаха своя вот. От общо 21 делегати, действителните бюлетини бяха 21, от което възрастните би трябвало да се поучат. Журито на свой ред, също се „консултира” помежду си и даде своята оценка според оригиналността, визията, аргументираността, креативността, реакциите на нестандартност, чувството за хумор.
Новоизбраният кмет „Млада Загора“ защити темата „Вашите младежки инициативи за най-добрия град за живеене Стара Загора”, която жребият й отреди. Тя предложи да има повече училищен обмен между старозагорски ученици и деца от други страни, като по този начин младите хора ще могат да разменят и обменят не само знания, но и културни традиции; спортът в училищата – създаване на безопасни игрища с каучукова настилка. Патриция завърши предизборната си реч с думите „Да бъдем промяната, която искаме да бъдем”, с което вероятно спечели журито и публиката.
Не по-малко атрактивни и забавни бяха и „пледоарите” и на другите кандидати, като предствителят на „Ромен Ролан” дигна на крака зрителите в залата, изпълнявайки на китара химна на България.
Да е честит мандатът на новоизбраната кметица и заместникът й – Свилен Стоянов от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и да работят честно и всеотдайно за Млада Загора, с един сплотен екип, в новия мандат 2017/2018 година!

Розалина Карамалакова, ръководител на Клуб „Млад журналист“ при Център за личностно развитие – Стара Загора