Иновативен метод при работа с деца с аутизъм прилага Сдружение „Алтернатива 55“

„При 8 деца с аутизъм на възраст от 2 до 16 години, вече 25 дни прилагаме иновативен метод при рехабилитационната работа – управление на компютър с поглед. – Това каза на пресконференция днес, 27.09.2017 г. Анастасия Василева, директор на Сдружение „Алтернатива 55“ – Стара Загора.- Резултатите са в пъти повече от очакваните. Софтуерът дава възможност за ранна и точна диагностика на състоянието на децата и техния капацитет. Те знаят азбуката, цифрите, могат да четат и пишат, имат предпочитания към различни програми, сами работят с мишките и пр.“

Възможността за прилагането на новата технология, която представлява включване на приспособление, с хиляди заложени програми в него, към компютър е факт, благодарение на защитен проект “Приложение на иновативна програма при работа с деца с генерализирани разстройства“.

Проектните дейности включват доставка на системата за комуникация с поглед АСИСТ и обучение за ползването й. Системата включва РСЕyе Mini-устройство за проследяване на погледа; Communikator5 софтуер за комуникация чрез текст, символи и картинки; Irina- софтуер за синтезиране на реч на български език; LookToLeam- софтуер с игри, запознаващи децата с умения за използване на контрол с поглед – привличане и задържане на вниманието, избор; Таблет с добри технически възможности за използване на технологията. Следващият момент е провеждане на специализиран курс за специалисти, предоставящи социални услуги на деца с ментални увреждания и родители; Разработване на пилотна методика за работа с деца с ментални увреждания, съобразена със специфичните им особености и потребности като основа за реализиране на устойчива програма за работа с деца в Центъра „Алтернатива“; Провеждане на пряка рехабилитационна дейност с децата; Разработване и издаване на наръчник, който включва специализираната методика.

Проектът е финансиран от редовната дарителска програма на частната компания Контур Глобал Марица Изток 3 на стойност 7422 лв за закупуване на устройството и 6000 лв. от Община Стара Загора за обучение на специалистите. Устройството е доставено от Фондация „АСИСТ“ – помагащи технологии с ръководител доц. д-р Морис Гринберг. В началото на м. септември т.г. се проведе първият двудневен семинар с екипа на „Алтернатива 55“ и някои родителите на децата. Днес е второто обучение на екипа, а утре – 28 септември е обучението с всички желаещи родители.

На брифинга присъства зам.-областният управител Петя Чакърова. Тя  високо оцени работата на Сдружението и неговия директор като доставчик на социални услуги за деца и благодари на Контур Глобал Марица Изток 3 за провежданата социална политика.

„Сдружение „Алтернатива 55“ отдавна присъства в поеманите социални услуги, които Община Стара Загора управлява, каза ресорният  зам.-кмет Иванка Сотирова. За съжаление броят на децата с генерализирани разстройства непрекъснато расте. Има недостиг на капацитетни възможности и материална база. Това са крайно нуждаещи се деца, неглижирани от обществото. Според възможностите си Общината подпомага дейността на Сдружението, но това е задължение преди всичко на държавата. Изказвам своята възхита към всеотдайността и дейността на Анастасия Василева. Отправям критика към Министерство на труда и социалната политика. Благодаря на Контур Глобал Марица Изток 3 за оказаното съдействие“, каза зам.- кметът.

„Контур Глобал ще продължи да подпомага „Алтернатива 55“, която се грижи за здравето на малките старозагорски граждани“, каза изпълнителният директор на компанията Александър Морето.

На пресконференцията присъства и доц. Морис Гринберг, който обясни подробно приложението на иновативната технология и очакваните резултати.

При капацитет по делегираните държавни дейности работа с 20 деца, специалистите работят с 30-32, а желаещите са в пъти повече. За по-голяма ефективност екипът се е специализирал в различни области: Двама от специалистите се занимават с диагностика и отчитане на резултатите; един – с развитието на речта; един с проучване кои елементи дават по-добра възможност за повишаване на концентрацията на децата.

Програмата е стартирала в началото на м. юни т.г. и е със срок до края на настоящата календарна година.  През м. август е осигурено финансирането и съфинансирането. Очаква се тя да продължи и занапред.

Росица Ранчева

 

 

 

,