Откриване на изложба „Свобода и национално съзнание“ в „Музея на религиите“ – Стара Загора

Изложбата ще бъде открита на 20 юли 2017 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в архитектурен комплекс „Музей на религиите“ – Стара Загора.

Изложбата „Свобода и национално съзнание” е съставена от 25 фотоса, илюстриращи началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в. Разкрива основни периоди от борбата за Освобождение на България от турско робство, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор.

За национални празници изложбата е представяна в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон и Братислава, в градовете Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, в сградата на Народното събрание на Република България.

Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г. С. Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо  на  Шипка, Самарското знаме и др.

Чрез тази експозиция може да се усети духът на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите, благодарение на картините.

Григор Николов