Две звезди делят юбилей на 24 април

24 април – звезди
Две звезди делят юбилей на 24 април
от Румяна Лечева, Кореспондент на БТА
Днес отбелязваме 130 години от рождението на първата българската оперна певица, завоювала световна слава. На същата дата се ражда и примата на българската естрада.
Христина Морфова и Лили Иванова са родени на 24 април, първата през 1887 г. в Стара Загора , а втората през 1937 г. или 1939 г. в Кубрат ? Дали е ирония на съдбата, или знак, днес можем само да гадаем.
И двете имат глас и талант, дарен от Бога, безброй почитатели и изпълнен с препятствия жизнен път. Зад популярността на имената им, придружена с много измислени истории около личния им живот, техните музикални постижения като че ли често остават встрани или дори незабелязани. И двете често стават през годините жертви на организираната посредственост и политическата конюктура.
И Христина Морфова, и Лили Иванова са българки и по рождение, и по темперамент.
Когато Лили е 7 – 8 – годишна, родителите ѝ и още няколко роднини събират пари, за да ѝ купят акордеон. Когато става на 16 години Христина получава за подарък цигулка от брат си – композиторът Александър Морфов.
Голямата оперна звезда през 1912 г. става първата жена – режисьор на българска сцена. Тя е първата оперна певица, която има издадена плоча от звукозаписната компания „Колумбия” през далечната 1926 г. Печели аплодисменти на сцените на Лондон, Париж, Прага, Милано, Лайпциг и Берлин и тъгува за София и за България.
Авторитетни музикални критици от Чехия, Великобритания, Франция, Германия и Италия определят гласа и за феноменален, сравняват го с гласовете на Шаляпин и Карузо.
Кариерата и животът на Лили Иванова са сред най-коментираните теми в публичното пространство и до днес. Тя е сред малцината наши артисти, които с таланта си прекрачиха Желязната завеса, за да стигнат до петте континента. През последните години тя изнесе незабравими концерти в Париж и Лондон. Това беше първият и концерт в столицата на Великобритания. Концертът минава успешно и отзивите в медиите са единодушни: певицата за пореден път доказва високия си професионализъм.
За годините на своята кариера Лили Иванова прави над 11 хиляди концерта и издава над 35 албума. Тя е една от най-обичаните певици от българи по цял свят, безспорно доказала своя талант и неугасваща енергия.
Нека днес слушаме любимата си песен на Лили Иванова. Нека не забравяме и българския славей Христина Морфова.