Великден е! Христос Воскресе!

Великден е!
Великден е един от най-големите и най-важните православни празници. На този ден Господ Бог Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене и така всяка година Великден се пада на различни дати.
Честването на Великден (Пасха) започва в полунощ в неделя. В храмовете се събират хора на празничната литургия. Всички държат свещи в очакване на изнасяне от светия олтар на Благодатния огън. Тази година от Божи гроб в Йерусалим, той беше донесен от Старозагорския митрополит Киприан. По време на службата в храма всички пеят, а след службата всички се поздравяват: „Христос Воскресе!“; Отговорът трябва да е „Воистина воскресе!“. Това служи като поздравление, когато се срещат хората на улицата през следващите 40 дни. Още в двора на храма, хората си подаряват боядисаните яйца, чукат се с тях за здраве, след което ги изяждат. Онези, които са постили, трябва да изядат половин яйце. Народната мъдрост съветва, ако се изяде наведнъж цялото яйце – ще ти излезе пришка.
На следващата сутрин миряните отново ходят на църква и след това се събират семейно у дома. Младите обикновено отиват на гости при родителите си или кръстниците си. Празничната трапеза обикновено са ястия с агнешко, много салати с пресни зеленчуци, червено вино и др.

Поздравление на Долап. БГ за Великден – Иисус Христос Пантократор- чудотворна икона от тревненския майстор-зограф Йоаникий папа Витанов, 1836г.