На 14 март 1971 г. е открита сградата на Старозагорската опера

Значима е датата 14 март 1971 година за историята на Държавна опера – Стара Загора. Днес преди 46 години е открита новата сграда на Операта. На тържеството заместник-председателят на Министерски съвет и председател на Държавния комитет за планиране Тано Цолов произнася реч и прерязва лентата.
В рубриката „Любопитно от света на Опера Стара Загора“ публикуваме части от уводната статия на Р. Йовчев във в. “Септември“, бр.18, от 12 март 1971 г. – „Предстои откриването на новата сграда за опера и театър. КРАСИВА, МОДЕРНА, ИЗЯЩНА. Чудесен дар за старозагорци пред Десетия конгрес!“
„Тя е най-новият паметник на културата в старинния град. Беше само проект, мечта на стари и млади, надежда на много актьори и оперни певци, която най-после стана реалност.
Новият дом на Мелпомена вече е готов и скоро ще отвори вратите си за привържениците на оперното и театрално изкуство. Оркестрантите ще заемат местата си, гримьорните ще се оживят, публиката ще затихне, светлините на рампата ще блеснат. Но преди това посетителите ще изпитат първата естетическа наслада от великолепието на този истински храм на културата.
… Залата на новата опера и театър има 850 места. Но вниманието на инвеститори, изпълнители, актьори и публика по време на строително-монтажните работи бе насочено към сценичната уредба. Ще бъде ли тя модерна, според най-новите изисквания?
В двата странични джоба на сцената има по две подвижни колички (платформи), върху които предварително може да се постави декорът за следващите действия на постановката. Такава подвижна платформа с въртящ се кръг има и в дъното на сцената, която може да заема и наклонено положение. Осем плюшени завеси (без голямата) могат да се спускат през всяко време в зависимост от нуждите на представлението. Там, където са оркестрантите, има подвижен под, който може да се издига до равнището на рампата и да удължава сцената. А може да се постави и на едно ниво със столовете от залата и да се заеме от публика.
… Старозагорци могат да се гордеят, че имат най-голямата и най-модерната сграда за опера и театър в нашата страна.“
В същата 1971 година, на 12 ноември – на сцената на новата опера е премиерата на „Момчил“.
ОЩЕ ОТ ИСТОРИЯТА НА СГРАДАТА:
Модерната сграда на Старозагорската опера е построена по проект на архитектите Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената и е една от най-големите и най-модерните на Балканския полуостров. През 1991 година пожар унищожава сградата. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти.
След промените от 10 ноември 1989 г., с постановление на Министерски съвет от 1994 г. Община Стара Загора е собственик на сградата (от държавна – в общинска собственост) и започва самостоятелно нейното възстановяване.
През 2002 г., след проведен търг Община Стара Загора възлага строително-възстановителните работи на опожарената сграда на Инвестиционно-строителен консорциум (ИСК), в който участват 5 старозагорски фирми – „Никон“, „Информат“, ДК-21, „Монтаж инженеринг“ и „Стройкомбинат“. Ремонтите в Държавна опера – Стара Загора усилено започват през 2005 г. със средства от общински заем.
На 5 октомври 2010 г. – 19 години след опожаряването и 85 години след създаването на Операта на Стара Загора, е първото представление във възстановената сграда – премиера на операта „Кармен“.
След реконструкцията, Старозагорската опера отново разполага с най-голямата и най-модерна въртяща се сцена в страната. Специалисти от фирма SBS-Buhnen Technik, Дрезден ръководят обновяването на долната сценична механизация и монтирането на уникално съоръжение – комплекс от автоматизирано електромеханично оборудване, което осигурява движение на сцената в различни посоки и равнини.
Възстановената оперна сграда разполага с 599 седящи места и 6 за хора с увреждания (общо 605 места) и е адаптирана към новите условия и изисквания за достъпна среда, енергийна ефективност и пожароустойчивост. На източната фасада е изградена нова асансьорна клетка за инвалиди, направени са и рампи и подходи към сградата и зрителната зала.
На 16 декември в същата, 2010 г., са обявени победителите в деветото издание на конкурса “Сграда на годината”. В категория „Култура, наука, религия” наградата е за възстановената Държавна Опера – Стара Загора.

Уляна Кьосева
Подробности в една интересна статия в сп. Архитектура, 1972, бр.1. https://dolap.bg/wp-content/uploads/2017/