„Вълшебната флейта“ е новото подготвяно премиерно заглавие на Операта

На 2 декември от 19 часа на сцената на Операта предстои да видите премиерата на „Вълшебната флейта“ от В.А.Моцарт в рубриката „Опера в куфар“ – съкратена версия при запазване на сюжета и с най-красивите моменти от музикалното повествование. Изпълнението ще бъде на български език, което приближава спектакъла до младежката аудитория. Това е вторият съвместен проект на младите – режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов и диригента Димитър Косев.
Режисьорът Денис Иванов за „Вълшебната флейта“:
„Опера в куфар се превръща в устойчив формат в дейността на Държавна опера – Стара Загора. Това определя различно интерпретаторско отношение.
„Вълшебната флейта“, като всяка приказка, дава простор на въображението. Затова пренасям действието в Ориента, в света на Шехерезада и 1001 нощ, в приказния 15-ти век – века на принцесите и рицарите, на мъжа на честта, борещ се за „дамата на сърцето“, времето на орисниците и вълшебниците.
В постановката се опитвам да изведа темата за личния избор, който всеки прави в най-ранна възраст. Другото основно послание в спектакъла е свързано с толерантността между хората от различни цивилизации и религии в условията на глобализиращия се свят.
В днешния забързан живот, в свят, в който всеки преследва свои цели – благородни или не имаме нужда, повече от всякога, да се научим да „поспрем” и да се „замислим”: „Защо?” „За къде?” „Трябва ли?” „На всяка цена ли?” „Дали няма нещо друго, нещо по-важно?” „Дали това е нещото, от което се нуждаем?” „Дали гонейки целта си няма да загубим самата цел?” Преди 225 години двама гения са „помислили за тези неща” и изпреварвайки времето са създали едно монументално произведение, което се превръща в „библия” и „проповядва” от сценичните подиуми идеите за красотата, благородството и ЧОВЕШКАТА ДОБРОТА – благодетели, които имат невероятна сила и които движат света.
… Аз не одобрявам съвременната тенденция в световен мащаб, в която се наблюдава една „надпревара” между режисьорските концепции „Кой ще направи по-оригинална и по-провокативна постановка”. „Вълшебната флейта” е една приказка и това се пренебрегва от повечето режисьори. В самата приказност е силата на тази опера. Още с вдигането на завесата публиката трябва да се пренесе в света на приказките, онзи чуден свят от детството на любов и смелост, в който всичко е възможно, в света на чудните приказки с вълшебни илюстрации – цветни, екзотични, магични.
Абстрахирам се от каквато и да било предистория на сюжета и героите и ги представям в хода на действието – с техните реакции и чувства, развитие на образа при трудните и съдбовни ситуации на избор, замесени в битката между Светлината и Мрака – Деня и Нощта.

Сценичният разказ – …Някъде…Някота…В Ориента…
Двама млади са изправени пред жестоката битка на Деня и Нощта
Двамата млади – две полярности, Тамино и Папагено – странстващи младежи, попаднали в Ориента и търсещи „своето място под Слънцето” и най-вече любовта.
Деня – Зарастро – символ на абсолютната власт и хармония, супергерой със свръхчовешки способности.
Нощта – Царицата – символ на абсолютната СЛАБОСТ, назадничавост и жажда за власт над целия свят. Стремяща се да разпростре силите на мрака и Нощта да пребъде над света.
Оръжието на Царицата – Трите Орисници – три миража на пустинята, три неземни красавици, които спасяват животи, побеждават чудовища, лекуват рани и правят чудеса.
Оръжието на Зарастро – Трите сили – Любов, Познание и Надежда – три апостола на красотата, добротата, закрилящи онези, които търсят истината. Те са навсякъде, но не се виждат. Те, стаени в тъмнината, помагат във всяка трудност. Техните символи – Сърце, Книга и Котва убиват Царицата на нощта.
Памина – арабска принцеса, обсебена от Царицата и разпъната между Доброто и Злото – Доброто е нейната любов – Тамино, а Злото е собствената й майка – Царицата.
Папагена – арабкиня, робиня в харема, приятелка на Памина, която подлага на изпитание Папагено – пред него тя се явява като старица, за да разбере дали той би я обикнал и такава.
По пътя си Тамино ще срещне своята Памина и Папагено своята Папагена, НО, ще устои ли тяхната любов на тази безмилостна война? Ще повехне или укрепне тя, на кръстопътя на тези две култури? Ще успее ли вълшебната флейта да ги преведе през всичките трудности и най-вече през изпитанията на Огъня и Водата?
Всичко зависи и е въпрос на ТЕХНИЯ ЛИЧЕН ИЗБОР.“