Опитайте райските ябълки на Хрищени на празник в събота

Райски наслади за душата, небцето и очите са подготвили организаторите на Празника на райската ябълка в събота в село Хрищени. Най-голямото село в община Стара Загора се готви да посрещне този ден за десети пореден път. Празникът с всяка следващата година става все по-весел, пъстър и тържествен. Има си флаг, има и девиз –.„За да сте здрави и засмени – яжте райски ябълки от Хрищени!“. Всяка година по това време на площада пред Кметството се издигат трите официална флага и…тържеството за малки и големи започва на площада.
И тази година ще е така, в събота, 19 ноември с черешово топче ще бъде дадено началото на празника и ще продължи с тържествена литургия, отслужена от Отец Николай и засаждане на дръвче на райска ябълка. Програмата отдавна се готви от Кметството и Читалище, заедно с децата от ОДЗ“Лилия“ и учениците от ОУ“Христо Ботев“. В програмата ще се представят самодейни състави от селото и гости от близките други села, а още и младите таланти – рапърите Тео и Дичака.
Голямата атракция за гостите ще бъде изложбата базар „Произведено в Хрищени“, на която те ще могат да дегустират и закупят различни артикули, произведени от райска ябълка, както и други местни деликатеси. Какви например? Разкошната ракия от райска ябълка, различни видове сладкиши и всякакви тестени изделия. Ще се включат и местни производители – на ядките „Корона”, чипс „Ани”, прочутата лютеница, на известните вече продукти на Розоварната в с.Хрищени. И още много любопитности ще има, а и вкуснотии ще опитате и ще може да си купите, ако посетите близкото до Стара Загора село. Една от интересните атракции ще е продукцията на местен майстор-кожар, който изработва ръчно оригинални римски сандали, цървули, дамски мокасини. Всички жители и гости ще могат да разгледат и изложбата с фотоси от всички досегашни празници на райската ябълка в селото, която ще бъде показана на открито.
Уникален дух има този празник в Хрищени! Той е повод местните хора да се похвалят със своите кулинарни и артистични таланти. А гостите – да опитат ястия и напитки-елексири за вечна младост и добро настроение!
Райският плод расте в повече от 140 къщи в с. Хрищени. В селото живеят около 2000 души. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.
Райската ябълка
Наричат я още персимон. Екзотичен плод, не много популярен у нас. Появява се на пазара през есента и зимата. Има лек стипчив вкус. Някои казват, че им прилича на тиква, други – на слива. Латинското й наименование е Diospyros, което буквално означава храна на боговете. У нас се отглежда в Южна България – Пловдив, Сопот, Сливен, Ивайловград, Хасково.
Един плод тежи около 170 г. Когато го изядете, ще получите 70 % от дневната ви доза витамин A, 20 % витамин C, също много полезни вещества – танини, бетакаротен, калий, йод, желязо, което я прави важна част от храненето през есента.
Защо райската ябълка е полезна?
За сърцето – профилактично и лечебно средство при анемия, при нарушена микрофлора на червата, защото има танини, при проблеми с щитовидната жлеза, защото има много йод, за здрави кости, защото има фосфор и калций и др. В миналото арабските лечители са я използвали за възстановяване на продължително боледували хора.
За домашни маски за лице – смачкана на пюре, райската ябълка добре почиства и освежава кожата.

Уляна Кьосева