Августиада – уютният Фестивал на Стара Загора

Още при появата си преди 5 години Фестивалът на виното и тракийската култура Августиада в Стара Загора привлече вниманието като един естетски фестивал.

В него няма по площ и размери на голямо изложение – грандиозност и мащаби, каквито имат примерно панаирните събития. Но това е плюс за изложението. То е уютно разположено на Античната улица в сградата на Регионалния исторически музей и предлага и също толкова романтичното място на Лапидариума в двора на музея като пространство за срещи, обмяна на впечатления, кафепиене, вдишване на глътки на въздух, който със сигурност няма да ви достига отвреме навреме– заради предлаганите вкуснотии и пивкости вътре.

Хубавото още от първото издание на фестивала са трите дни със стройно построена програма – както става с вкуса и послевкуса на всяко добро питие. Ден първи е с включени интересни лекции и демонстрации, а дните втори и трети – с дегустации и определяне на победителите и с вход с билет. /Всяко събитие от този формат и без вход има привкус на масов вкус и съмнителна „пивкост“./ Чудесно е, че всяко издание на фестивала има свой символичен „домакин“, който тази година е Република Македония. Във фестивала ще има лекция за вината в Македония, ще има представяне и дегустация на тамошни вина, а в последния ден и майсторски клас с водещ Ивана Симяновска, автор на Македонския винен гид. /Майсторски клас ще има и експерт от Румъния./

Надграждането е, че на всяко издание на Августиада има ново събитие. Тази година ще има избор на Царица Августиада като посланик на Фестивала. Изисканият коктейл в Операта и концертът-поздрав за участници и гости на Августиада си заслужава всяка година всеки похарчен за куверт лев. По мое скромно мнение единствената площ, която дава обем, широта и лукс на подобни събития в града е именно Операта.

…Идва зима, студено и приютено повече в домовете време, в което чашата отбрано вино е домашно вълшебство. Трите дни на фестивала са възможност да опитате и се запасите с хубаво вино за такива вечери. Или за подарък. Или за всякакъв, но задължително специален случай. Поднасянето на кутия с бонбони за подарък вече далеч не е толкова изискано, колкото една бутилка, но задължително хубаво вино. На Балканите то все още не струва безбожно много и е по стандарта на що-годе всеки от нас.

Уникално ще е, не се и съмнявам, да усетим духа и винения национализъм на Македония. Ние никак не се съмняваме в наличието на последното. На Балканите национализмът е стил на живот и себеизразяване. Но хубавото вино е това, което сближава хора и бързо ги превръща в приятели – с всяка нова изпита заедно бутилка, си ставаме все по-близки.

Според легендата, казват, едно време в най-сушавия район в Македония – Тиквешкия, имало повече вино, отколкото вода. По времето на антична Македония са се провеждали така наречените Дионисиеви дни в чест на бога на виното Дионисий. Покровител на лозарите /и там/ е Свети Трифон, затова 14 февруари е денят, посветен на този светец. Тиквешките лозари го отбелязват с различни обичаи. Рано сутринта ходят на черква и взимат светена вода. С нея пръскат лозята и ритуално ги зарязват.

“В Македония има 280 слънчеви дни, благоприятни за отглеждане на сортове за елексирни вина, с богатство от предизвикателни нотки на мощни и единствени вкусове, с богата концентрация на аромати и свежест. Качествено вино за силни характери се прави от качествено грозде“ – пишат рекламните текстове за виното на съседите. В сърцето на Балкана, по долината на Вардар, се произвеждат изключително качествени сортови вина.“Станушина” е стар македонски автентичен сорт грозде, който не расте на нито едно друго място в света. Той може да се намери единствено в Тиквешкия район. „Цялата история на Македония може да се разкаже чрез него – той съществува под това небе през всичките периоди от създаването на страната“.

Фестивалът Августиада в Стара Загора е неголям и много уютен. Посещенията в двата дегустационни дни са подходящи за семейства /за децата има други развлечения/. Именно защото е място за стил, който със сигурност остава /и в детските спомени/ – като място за вкусване и отпиване, не за напиване. Като пространство на ценители-единомишленици, където единствено добрият тон и смислените разговори на спокойни, информирани и уважаващи себе си хора са позволени. И е забранено категорично злоупотребата и прекрачването на мярката за порядъчност и добър вкус.

Наздраве! Непременно посетете трите фестивални дни на Августиада 2016 в Стара Загора

Уляна Кьосева

/снимките са от сайта на Фестивала Августиада/