Лятната елегантност и изяществото на минималното

Със звън като на корабна камбана, с куратор, облечен в морски стил и каскет, елегантно небрежни присъстващи и дух на лятна свобода се откри снощи изложбата „Рисунка и малка пластика“ в Зала „Байер“.

Представителството на Съюза на българските художници с председател Злати Златев са неуморни – и представителството, и председателят. Налице и този път е една красива културна забележителност на лятната карта на Стара Загора. Изложбата! В нея може да видите 56 произведения на 20 творци, селектирани от жури. Малка пластика са 12 произведения.

Утвърдени и нови имена са абсолютно равностойни. Рисунките и малката пластика са разнообразни като стил, изпълнение, излъчване. В много рисунки има закачливост и дързост /от младостта/, в пластиките има овал, мекота и нежност.

Журито отличи с грамота и лека премия /благодарение и този път на верния вкус и подкрепа на Общината/ авторите в изложбата: Красимир Младенов и Гергин Гергинов / малки пластики/, Валентин Дончевски, Жасмина Иванова, Данаил Баев /рисунки/.

Прекрасно е в един град да има през лятото и такава изложба. Тя заслужава да се включи в маршрути на всеки случайно или целенасочено преминаващ и/или пребиваващ в Стара Загора.

Зала Байер е климатизирана, а и самото излъчване на изкуството, представено в нея снощи – е разхладително, пивко, ведро, емоционално, с хоризонт пред себе си.

Обещанието на организаторите е за началото на есента тук да си даде среща изкуството на  15 художници-ветерани, предвождани отново от Злати Златев.