Коктейлът от събития в дните между 4-10 юли

Не сте забравили, че всеки ден от 10 до 12,30 часа в Детски отдел на библиотека „Родина“ на  ул. „Българско опълчение“ № 69 има смислени занимания с деца. Дори една от темите тази седмица ще е Гръбначните изкривявания с лектор от Регионалната здравна инспекция. Едно време медицинското лице в училище ни проверяваше за гръбначни изкривявания в началото и в края на учебната година. Сега може да го прави личния лекар, той е и за това, непременно го търсете. Децата мъкнат тежки раници и седят на неудобни чинове. Казвам го като патил.

В понеделник, 4 юли в 18 часа в Зала „Байер” се открива изложбата  „Рисунка и малка пластика“ –

Вечерта от 21 часа в рубриката „Театър под звездите“ ще може да гледате „Голямото надлъгване“ от Рей и Майкъл Куни, режисьор проф. Андрей Аврамов, постановка на ДТ”Гео Милев”, който в юлски нощи се пресели в Лапидариума в двора на Музея.

На 5 юли (вторник) една изложба заостря вниманието. Нарича се  „Конекция 2” и включва  живопис, графика, скулптура, плакат, фотография на група художници от концепцията „Конекция“, родом от Република Македония, които за място на своето образование или работа, избират София и България.  Откриването на изложбата в 18 часа в Регионална библиотека ще е  с участието на Иван Калошев – чаровникът на театъра ни, който ако не беше дошъл от Македония през театралния институт, та в Стара Загора, момичетата ни в града нямаха да си имат секс-символ. Но преди всичко Иван е безспорно добър актьор със силно излъчване. Изложбата ще остане до 29 юли 2016 г. А Конекция за мен си е чисто и просто чуждата дума на Свързване.

От 21 часа Иван Калошев и банда може да гледате отново в  „Театър под звездите“ и пиесата „Голямото надлъгване“ в Лапидариум, Регионален исторически музей

В сряда , на 6 юли  в 21 часа Операта се преселва за месец и тя на открито. На сцената, построена миналата година на Античен форум Августа Траяна. Официалното откриване на Летни Музикални Вечери е с Операта на оперите – „Травиата” от Джузепе Верди. Диригент: Иван Кожухаров. Изключително органичен тандем на сцената, макар и не за дълго като двойка – Деси Стефанова и Иван Кабамитов. Удоволствие за сетивата, как енергията на двамата творци потича в една река и една посока. Деси и Иван са винаги забележителни като двойка на сцената. Солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора. Няма какво да се колебаете. Не сте гледали „Травиата”, само така ви се струва. Всяка постановка е винаги различна. А под звездите-с допълнително очарование.

На 7 юли (четвъртък) на Летния театър от 20 часа е концертът „Вечните песни на България“ с участието на популярни български изпълнители – Кичка Бодурова, Маргарита Хранова, Роси Кирилова, Мими Иванова, Развигор Попов, Панайот Панайотов. Концертът на красивата носталгия на няколко поколения. Нека сърцето да пее и устните сами да произнасят думите на песни, които дори не сме знаели, че знаем.

От 21 часа пък в „Театър под звездите“ може да гледате пиесата „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич, режисьор: Йосиф Сърчаджиев с взривоопасната фурия Галя Александрова в главната роля. Само за зърнете червените обувки на Христофор Недков и чуете неговия френски акцент, си струва.

В петък  8 юли Стара Загора в 20,30 ч. става Ла Скала. В Летни Музикални Вечери в концертът GRAN GALA OPERA ще видите и чуете солистите на Teatro alla Scala: Алиса Зиновиева, Соня Фортунато, Марио Маланини, Кармело Карузо. В програмата арии, дуети и ансамбли от произведения на Моцарт, Росини, Верди, Пучини, Леонкавало, Бизе, Сен-Санс, Лехар и др. Концертът е с Оркестъра  на Държавна опера Стара Загора. Билетите – не на цените на Държавна опера-Стара Загора, доста по-високи. Винаги казвам в такъв случай – ДАНО си струва! Защото често виждам другия ефект на високите цени – струва си или не си струва, понеже си дал маса пари – ти харесва и то много. Ами дал си пари, ще го хвалиш. Не даваш ли много пари-критикуваш. Даваш ли-хвалиш. Дори насреща ти да е едно няма нищо.

От 21 часа може да гледате в „Театър под звездите“ пиесата „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич. Вече споменах, че е истински смешна.

На 9 юли (събота) от 16 часа може да се изтегнете на зелените поляни в комплекс „Мидалидаре Естейт”, но задължително с децата си, които могат да гледат там „До ре ми в пелени“ – опера за бебоци със солисти и Трио Реверанс на Опера Стара Загора. Най-приятните пространства за свободно тичане на малки деца, които съм виждала наскоро, са в този красив комплекс в с.Могилово.

А вечерта на Античен Форум от 21 часа може да гледате прожекция на документалния филм „Libera me “ за великия български бас Николай Гяуров и да чуете концерт с прекрасните гласове и излъчване на трима солисти-баси на Държавна опера-Стара Загора – Ивайло Джуров, Пламен Кумпиков, Александър Марулев. Това са баси, хора, не са някакви тенори-любовници. Басите са сериозни хора – жреци, царе, патриарси, оракули, наемен убиец…Те винаги са дълбоки, никога лекомислени.

И неделята, детската неделя в климатизираната зала на Кукления театър на 10 юли в 11 часа призовава към пиесата  „Чук и Пук“.

Изобщо седмица с вкус на ягодово дайкири, което чудесно правят в Дръмс. А там вече пристигна и Легендата на лятото – Фреш от малини. Йееееееееее!