Фестивал на оперното и балетно изкуство-46то издание

От 23 ноември до 5 декември в Стара Загора ще се проведе за 46-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство – своеобразна панорама на постиженията и търсенията в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон.
Основни организатори на фестивала са Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора, която тази година отбелязва своята респектираща 90-та годишнина. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата.
В рамките на две седмици Стара Загора ще се превърне в столица на музиката и танца. Организаторите на 46-то издание на ФОБИ ще предложат на почитателите на оперното и балетното изкуство разнообразна и качествена фестивална програма. Тя е оформена след прецизна селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. Включва 11 събития – спектакли и представяне на книга, на 4 сцени в града – освен тази на Операта, още и в ДТ“Гео Милев“, Държавен куклен театър и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Сред съпътстващите събития на фестивалната програма е и Работната среща на директори на оперни театри от Балканския регион.

Фестивалът на оперното и балетно изкуство /ФОБИ/ е сред доайените в сферата на класическата музика и музикално-сценичните изкуства у нас. Неговото начало е поставено в далечната 1967 г. под името Декемврийски музикални дни. Програмата тогава съдържа преобладаващо симфонични, камерни и хорови концерти. След откриването на новата оперна сграда през 1971 г. „дните“ прерастват във Фестивал на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/. Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Национален преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.
След опожаряването на сградата на Операта по обясними причини фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма – с повече камерни и концертни прояви. След 2000 г. с оформянето на площадката за спектакли на Форума „Августа Траяна“ ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези трансформации водят и до две прекъсвания, през 2010 и 2013 г. От 2011 г. с възстановяването на сградата на операта, ФОБИ отново се връща към обичайния си период на провеждане през ноември-декември.
В дългогодишната история на фестивала ярка следа оставят гостуванията на редица европейски оперни и балетни ансамбли със своите най-добри постановки – Пражката национална опера, Операта от град Парма /Италия/, оперните театри от Братислава /Словакия/, Лодз /Полша/, Яш /Румъния/, Кишинев /Молдова /, световноизвестния Детски театър на Наталия Сац от Москва, балетните трупи на Будапеща, Ленинград /сега Санкт Петербург/, Московски класически балет, Кирковски балет, Националния балет на Куба, Кралския балет на Дания, Балетът на „Гранд Опера“ – Париж.
На сцената на Старозагорската опера за ФОБИ гостуват най-големите български оперни имена като Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Никола Гюзелев, Никола Николов, Стефка Минева, Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Веселина Кацарова и др., както и диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков и др.
По инициатива на старозагорската музикална общественост се учредява Национална награда на името на Христина Морфова, която е присъдена през годините на Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Евдокия Здравкова-Хорозова, Веселина Кацарова, Гена Димитрова.

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ
Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева
Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +
ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.– 13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя