Защо да посетя Фестивал на оперното и балетно изкуство-част 2

Добро утро и хубав ден, драги мои!

Продължаваме публично-частната рубрика „Защо да посетя постановка от програмата на Оперния Фестивал в Стара Загора?“ – сложих темата най-отпред за тези, които ще се откажат да четат веднага, защото не ги интересува. /Защото така са решили – че не ги интересува./

В първата част разгледахме чисто моралните и нравствени причини, сега ще се спрем на конкретиката в заглавията. – Това са 11 заглавия в програмата, на общо 4 сцени. Това е хубавата новина-представленията ще се играят и в Кукления театър, и в Драматичния театър, книгата ще се представи където и е мястото – в залата на Регионалната библиотека. Междувременно представящият книгата Българския музикален театър ще доведе свои студенти чак от Благоевград, които искат да се изявят. Това стана ясно в тези последни дни от приготовленията преди началато. Това сближава и обединява и сплотява любимите ми артистюги от местния бранш.

– Много хора от вас ще са любопитни, как е звучала „Гергана“, с която е създадена Операта. Ще чуете. И то Русалина Мочукова ще пее, което винаги е празник за сетивата. Русалина е висока класа. – За втората част от откриването, наречена „Безвремие“ няма какво повече да ви разказвам. То ми е любим спектакъл. То разказва всичко за творците и творческия момент в днешно време. Режисьорите /хореографите/ отнеха светлината от сцената и оставиха артистите сами да се търсят, намират, събират, разделят. Да ги водят светлинките по костюмите. Това е голяма дързост – артистът живее от светлините на прожекторите, храни се от тази светлина. Но цялата трупа стиснаха зъби и като истински артисти, защото са такива, изиграха целия спектакъл прекрасно. Виолета Витанова и Станислав Генадиев имат пророречески постановки. Само вижте сайта им, вижте с какво са се занимавали и ще го разберете. Много от темите им сега ни „връхлитат“ със страшна сила.

-Приказки за обой?! – то е за деца в предучилищна и начална степен – спектакъл на Софийската филхармония. Музикантите са смърфове и разиграват заедно с артисти разни смешни сценки, докато показват на децата инструменти и разказват за класическата музика. Водещата е с много познат от ТВ екран глас и е супер готина. Балеринката – Ангелина Гаврилова -и тя, и тя, много талантлива и скица освен това. Тези спектакли от Фортисимо Фамилия са в препълнени зали в София. Пре-пъл-не-ни.

– Омагьосаният на Опера Пловдив. Модерен спектакъл, по всички съвременни визуални правила. Не знам дали е по тази същата програма, но е хубаво, че Министерството на културата отделя по 20 000 лв. за поставяне на съвременно заглавие на български автор. Омагьосаният е на Божидар Спасов. От спектаклите, които всеки театър на 21 век трябва да има в досието си. Просто трябва. Те не са за салон от 600 души, от който ще вее хлад заради празните седалки. Те са за публика, която специално е дошла да ги види. Защото е любопитна и е във века си, но не иска да го казва на всеослушание, защото ще я линчуват. Най-малкото във Фейсбук. Хехехехе. Съвременен, експеримент, провокативен…ако ви звучат страшно тези думи – че престрашете се .

И скочете. Страхът се лекува с неочаквани пориви на смелост. …..следва продължение

А сега ви желая много ведър, бодър, усмихнат и жизнерадостен ден!