Празникът на Свети Мина – 11 ноември

На 11 ноември е големият християнски празник, за чест и слава на Свети Мина – воинът от Египет, загинал за православната вяра в страдания. Великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Той е Светецът на бързите чудеса – но ако се помолиш с истинска вяра и отворено сърце, няма как да не те чуе. Ако сбъдне желанието ти-добре, ако не го сбъдне-значи така е трябвало, то си е част от сбъдването на най-доброто за теб.
Името му, казват, означава „месечина, луна“. Имен ден на 11 ноември празнуват: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.
Да подариш икона на Свети Мина е безценно за поводи като сватба, нов дом, както и за автомобил. Той изпълнява най-светите желания на Човека – да намери половинката си в живота, да си има дете, да си има дом, да пътува- очите и душата му да видят света.
Затова го имам и като Мой Светец, така го усещам. Този воин с нежно сърце – Свети Мина.
Светъл празник и честит имен ден!
Уляна Кьосева

Послепис:

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област.

Св. Мина. бил склоняван към идолопоклонство- обещавали му дарове и го заплашвали с мъчения. Но когато не успяли да го подтикне към нечестие с думи, започнали да го принуждава и с дело, като четирима воини съблекли и хвърлили светеца на земята и без пощада го били с волски жили, а кръвта от раните му текла като река. Изумени от търпението на мъченика, заповядали да подложат св. Мина на още по-големи мъки. Светецът бил повесен на едно дърво и рязали тялото му с железни куки, а мъчителят се надсмивал над него и му говорел:

– Чувстваш ли някаква болка, Мина, или тези мъчения са ти приятни и искаш да ги увеличим? Но макар и да страдал силно, светият мъченик твърдо отговорил на княза:

– Няма да ме победиш с тези кратковременни мъки, защото ми помагат невидимите за теб воини на Небесния Цар. … Ето последната ми дума: От моя Бог няма да се отрека, на вашите бесове не ще принеса жертва и няма да преклоня колена пред бездушните идоли.

По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден (8 ноември) до Коледни Заговезни (13 ноември) – времето, в което вълците бесуват. От 14 ноември започват Коледните пости, които траят до 25 декември – Рождество Христово – КОЛЕДА.