Сезонът на тиквите

Тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки. И мой любим плод. Готова съм да ви разкажа една истинска история с тиква от моя род. Бабата на моята баба – казвали и баба Шереметка, била Народен лечител. Довели и веднъж едно дете, много болничко, от жълтеница. Оставили го родителите да го лекува. Тя го лекувала и с тиква, с много тиква. Взели си родителите здраво детенцето. За благодарност  донесли на баба Шереметка едно родопско халище – от тези, дето има дълги влакна. Това ми е разказвала моята баба, която също имаше способности на лечител. И правеше най-разкошният тиквеник на света. Като студентка в София се научих да правя сварена тиква с прясно мляко,захар и яйца.

Какви са чудесата на тиквата, скрити вътре в нея–голямото количество каротин (провитамин А), витамините от група В (В1, В2, PP) и витамин Е, високо съдържание на витамин С (15 мг. на 100 гр.) пък. Съдържа и някои много рядко срещаните в растителната храна витамини – вит. К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и вит. D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото.

РЕЦЕПТИ за: супа и десерт

Необходимите продукти за крем супа от тиква с джинджифил:

500 грама тиква, 2 моркова,  1 глава лук, 20 грама масло, 200 мл прясно мляко, 1 супена лъжица пресен настърган джинджифил / ½ чаена лъжица сух джинджифил, сол, тиквени семки за украса

Необходимите продукти за чийзкейк с тиква и шоколад:

За блата: пакет обикновени бисквити, 2 супени лъжици какао, 60 грама масло (½ малко пакетче масло). Пече се в загрята фурна 10 мин, вади се и се оставя да изстине.

за крема :1 чаена чаша сварена и пюрирана тиква, 200 грама крема сирене,  ⅔ чаена чаша захар /с миксер се разбъркват/, 2 яйца /се добавят 1 по 1/2 супени лъжици брашно, ½ чаена лъжица канела,  щипка индийско орехче. Изсипва се върху блата

100 грама шоколад, разтопен на водна баня, с лъжица се разпределя върху крема. Печете чийзкейка с тиква и шоколад в предварително загрята на 160 градуса фурна за 75 минути, а след като е готов, както при останалите видове чийзкейк, го оставете да изстине във фурната на открехната врата.