Адрес – Пловдив, Капана

Капана е кукленско местенце в Пловдив. Оживено с интересен замисъл и реализация. През 2014 Фондация 2019-Пловдив  пуска в ход  първата отворена покана конкурс за безвъзмездно настаняване в рамките на 1 година, на бизнеси и представители на креативните индустрии. Разкрити са 10 нови локации в Капана. През 2015, в началото на тази година фондацията пуска в ход следваща отворена покана и конкурс като базира условията на опита, натрупан през първата фаза на проекта. Този път конкурса е обян в две направления:  Установяване в Капана и Проекти и събития в Капана. Като резултат в момента са разкрити няколко нови центъра за представители на креативните индустрии, сред тях италиански и арменски културен център, детска школа за изобразително изкуство,  звукозаписно студио и др. И всичко това резултат от един проект със скромната стойност от 40 000 лв общо и за двете направления! Невероятно, но факт! Ето това се казва напредничаво мислене.

Резултатът  – малките улички те отвеждат в някакъв Тибет на Културата с тези знаменца, закачени в редици между сградите. А малките магазинчета и заведения са изящни. Фасадите – нарисувани с приятни графити. Кварталчето  си има хостел и „прилежащи” към него млади, шарени, арт-младежи, които идват, отсядат, разглеждат, снимат, ахкат и… си отиват с красиви впечатления.

Мехлем от най-сладките,дето миришат на ягоди или на роса по тревите сутрин – е шляенето из уличките на Капана, безцелното пиене на кафе /може и на пясък/, може и в соц-чашки, може с канела, може с мляко, може всякак… А може и чай, разбира се. Усещането е, че заставаш изведнъж на една маса със Заека и Лудия Шапкар, а ти си Алиса, независимо че може и да си мъж/момче. Място от приказките е Капана. Тегли като магнит арт-персоните и родените шарени хора. Каквото и да си купиш – от естетските рекламни значки на Пловдив, през прясно смляно кафе, до картини, лампи, ръчно изработени бижута-все ще е красив спомен от Капана. Може и съвсем малко бижунце от „Бижу Ленд”. Удоволствието да оставиш един щастлив метален лев и да си тръгнеш с обеци с ключ Сол, обсипан с камъчета – е несравнимо с нищо.

Единствено с разопаковане на внезапен подарък под коледната елха.  С една дума-хващайте пътя за един ден, а с преспиване-може и за два и право в Капана, Пловдив. Модерно похарчени нищо и никакви пари за идея, която е сътворена в красота и общност от намерили мястото си хора. От най-красивия човешки вид – на творците.