3 септември 1967 година. Швеция преминава към дясно движение по пътищата

Поводът да се заинтересувам от този ден са няколко фотографии, на които попаднах в Интернет. Събитието се оказа много по-интересно, отколкото предполагах.

Dagen H ( Денят H ), днес най-често наричан “Högertrafikomläggningen“ („преминаване към дясно движение“), е 3 Септември 1967, денят когато трафикът в Швеция преминава от движение се в лявата страна на пътя, към дясно движение.“Н“ е съкращение от “Högertrafik“, шведската дума за “дясно движение“

Основанията

Има различни основни аргументи за промяната:
• Непосредствените съседи на Швеция се движат в дясно ( включително Норвегия и Финландия, с която Швеция има сухопътни граници ).
• Повечето шведи карат ( LHD ) превозни средства с ляв волан. Това довежда до много челни сблъсъци при преминаване на тесните двулентови магистрали, които са често срещани в Швеция, която има малка гъстота и трафик на населението.

Въпреки това, промяната е широко непопулярна и многократно отхвърляна през последните четиридесет години. На референдум през 1955 г., 83 процента гласуват да се запази на ляво движение. През 1963 г. Риксдаген одобрява промяната и създава Statens Högertrafikkommission ( HTK ) („държавна комисия за десен трафик“), за да я наблюдава. Тази комисия също така започва да изпълнява четири годишна образователна програма.

Кампанията включва отпечатване на логото на Dagen H на различни възпоменателни предмети, включително опаковки за мляко, мъжки шорти и дамско бельо. Шведската телевизия провежда конкурс за песен за промяната; печелившата е Håll dig till höger, Svensson („Карай в дясно, Свенсон“) на Rock – Boris.

Както Dagen H наближава, всяко кръстовище се оборудва с допълнителен набор от стълбове и светофари, увити в черно фолио. Работници обхождат улиците рано сутринта на Dagen H за да премахнат фолиото. По същият начин, паралелен набор от маркировки са нарисувани по пътищата с бяла боя, а след това покрити с черна лента. Преди Dagen H, шведските пътища са използвали жълти линии.

Прехвърлянето

На Dagen H, неделя, 3-ти септември, всички второстепенни пътища са забранени за движение от 1:00 до 6:00. Всички превозни средства по пътищата през това време трябва да следват специални правила. Всички превозни средства трябва да спрат точно в 04:50, след това внимателно да преминат към дясната страна на пътя и да спрат отново, докато им бъде позволено да продължат в 05:00. В Стокхолм и Малмьо, обаче, забраната е по-дълга – от 10:00 часа в събота до 15:00 часа в неделя, за да могат работните екипи да преконфигурират кръстовищата.

Еднопосочни улици създават уникални проблеми. Автобусни спирки трябва да бъдат преместени от другата страна на улицата. Кръстовища трябва да бъдат променени.

Трамваите в централната част на Стокхолм, в Хелсингборг и повечето линии в Малмьо са спрени и заменени с автобуси. Закупени са над хиляда нови автобуса с врати от дясната страна. 8000 по-стари автобуси се оборудват с врати от двете страни, докато Гьотеборг изнасят своите RHD автобуси в Пакистан и Кения. Модификацията на автобусите, която се заплащат от държавата, е най-големият разход на промяната. В Гьотеборг и Норкьопинг и в две предградия на Стокхолм, трамвайните мрежи продължават да работят.

За да се избегне заслепяване на насрещно движещите се водачи, всички шведски автомобили трябва да заменят фаровете си с такива за дясно движение.

Резултатите

В понеделник, след Dagen Н, има 125 докладвани пътнотранспортни произшествия, в сравнение с 130-198 от предишни понеделници, никой от тях не е фатален. Експерти предполагат, че с промяната на дясно движение са намалени инцидентите по време на свръх трафик, тъй като хората вече карат превозни средства с ляво кормилно управление, като по този начин имат по-добра видимост на пътя. Всъщност фатални сблъсъци на кола с кола и автомобили с пешеходци спадат рязко в резултат на това и броя на автомобилните застрахователни претенции спада с 40%. Тези първоначални подобрения все пак не продължават дълго. Броят на автомобилните застрахователни претенции се връща към нормалното през следващите шест седмици, а от 1969 г., броят на злополуките се връща до нивата, наблюдавани преди промяната.

Емил Енчев (по материали от Интернет)