Национален Тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“


Event Details

  • Date:

На 24 и 25 август 2019 г. /събота и неделя/ Община Стара Загора ще бъде домакин на четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”.  Неговата цел е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да даде възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България.

Отличната организация, богатата културна програма и атрактивните съпътстващи прояви на форума, насочени към малки и големи, успяха да го превърнат в едно от най-очакваните и престижни събития, даващо сцена за изява на таланта на певци, инструменталисти и танцьори от близки и далечни кътчета на България.

О  Р  Г  А  Н  И  З  А  Т  О  Р  И: ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА, СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ, ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО „ОДРИНСКА ЕПОПЕЯ”  СТАРА ЗАГОРА, ОБЩЕСТВО ЗА ФОЛКЛОР, КМЕТСТВО СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ, НЧ „ХРИСТО БОТЕВ 1952“ , СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ – национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр.Стара Загора, в полите на Средна гора.

24 август

09.00 ч. – Програма на участващите изпълнители на сцените

11.00 ч. – Официално откриване на събора

11.30 ч .- Програма на участващите изпълнители на сцените

19.00 ч. – 120 години от основаването на Тракийско дружество Стара Загора

                  Празничен концерт

21.00 ч. – Демонстрация на нестинарски танц

 

25 август

09.00 ч. – Програма на участващите изпълнители на сцените

17.00 ч.  – „Хоро се вие“ – празнично веселие

 

Сцените за провеждане на събора са разположени в централните паркове на Старозагорските бани.

Всички изпълнители получават сувенир от събора и грамота за участие.

Журито присъжда на най-добре представилите се колективи и индивидуални участници плакет и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

За гостите и участниците на събора се организират:

С годините създаденият от домакините „Селски двор“ се утвърди като самостоятелна сцена, където гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи. Естествената среда, възможността за приготвяне на изкушаващи кулинарни вкусотии и лакомства и кръшните български  хора превърнаха мястото в един от атрактивните и колоритни кътове на събора.

Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”
Демонстрация с дегустация на „Бабини рецепти“
Народни игри за деца и възрастни. Надиграване – игри между участниците и предизвикателство към гостите (танцуване върху стомна и др.); изработване на картини с естествени материали, обличане и рисуване на бутилка, дървена лъжица и др.
Демонстрации на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“
Детско ателие „Български килими и черги” за оцветяване на специални шаблони-модели
Изложба-базар „Улица на занаятите”, демонстрации на занаятчийски умения
Демонстрация и разучаване на фолклорни танци и др.
„Костюмът от нас, фотото от Вас“ – атрактивен кът за снимки
Викторина с награди – щанд на Туристически информационен център
Безплатно организирано посещение на природния феномен „Богородична стъпка“

СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ И МЕСТНОСТТА „БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”

Старозагорските бани са разположени на 15 км от град Стара Загора в западната част на живописната средногорска котловина. Средната надморска височина на курорта е 360 м, а ограждащите го хълмове, с височина от 600 до 800 м., са изцяло покрити с широколистни и иглолистни гори.

Още преди осем хиляди години тук, край топлия извор се заселват първите хора. Селището, което създават, просъществува с малки прекъсвания близо 2000 години.

През ХІІ в. пр.Хр. върху старата селищна могила отново възниква селище, разрушено и изоставено около VІІІ в.пр.н.е. При разкопките на селищната могила в центъра на днешния курорт са открити много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-добрите образци на праисторическото изкуство в нашите земи, а на 6 км югоизточно от него, в местността „Мечи кладенец” се намират най-старите медни рудници, открити до сега в Европа, датиращи от края на V хил.пр.Хр.

През 161-168 г. сл.Хр. главният жрец на новопостроения от римляните град Августа Траяна изгражда до топлия минерален извор голяма и красива баня, а до нея храм на Нимфите – богините на свещените лечебни води. Римските терми, разположени върху площ от 2500кв.м. са използвани в продължение на хиляда години /от ІІ до ХІІ век/, след което били изоставени.

През годините на османското владичество върху руините е построена нова баня, която, с известни промени, се използва и до днес и все още поразява със своите размери и архитектурен замисъл.

В околностите на Старозагорските бани /на един километър от центъра в северна посока/ се намира и красивият природен феномен наречен „Богородична стъпка”. Легендата говори, че това място е използвано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили своите жертвоприношения траките в почит на „Богинята майка”. След тях на това светилище са дошли римляните, славяните и българите – всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Ражда се митът за „Богородична стъпка” заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща на следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва.

Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично”.

Районът около „Богородична стъпка” е стара кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. На мястото сега има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.