„Хинду Блус“ и „Имамът“ – филми от кинофестивала MENAR 2019 в Стара Загора

За трета поредна година Sofia MENAR Film Fest гостува в Стара Загора! От 15 до 29 януари 2019 г. в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде показана селекция от 8 заглавия с фокус Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Събитието е организирано от ArtEria – Стара Загора в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Вход – с билети. Цена на билетите 5/3 лв. за учащи и пенсионери. За зрителите се предлага MENAR PASS, който дава достъп до всички прожекции на редовна цена от 30 лв. и цена с намаление за ученици и пенсионери – 20 лв.

19 януари (събота) – 14:00 ч. „Хинду Блус“ – Пакистан, документален Indus Blues Пакистан (2018) 76 мин. Режисьор: Джауад Шариф Сценарист: Харун Риас

Едно вълнуващо пътешествие из непознатите кътчета на Пакистан в акомпанимент на традиционни музикални инструменти, характерни за регионите на страната. Филмът представя живота на пакистанските музиканти, които споделят колко е трудно да продължат традицията на музикалната култура. Режисьорът Джауад Шариф успява да заснеме едни от последните майстори, свирещи на традиционни инструменти в пределите на древната цивилизация по поречието на река Инд.

и 16:00 ч. „Имамът“ – Русия, игрален Mullah – Мулла Русия (2018) 121 мин. Режисьори: Рамил Фазиев, Амир Галяскаров Сценаристи: Илгиз Зайниев, Марат Ахметчин C: Марат Башаров, Рамил Фазиев, Гюзал Гафорова, Рафик Тагиров. Филмът е заснет по мотиви от едноименната пиеса на Туфан Минулин. През 2006 г. пиесата получава специалната награда на Министерството на културата на Република Татарстан.

В затънтено селце в Татарстан новопостроената джамия се нуждае от имам. Тук върлуват безработицата, алчността, безчестието и кражбите. Младият Асфандиар се нагърбва с нелеката задача да изпълнява службата на имам в селото. Появата на духовно лице в околността създава напрежение, вместо да осигури сред селяните спокойствие на духа и помирение, а Асфандиар е с чувство за дълг и е решен да помогне на всеки, който се нуждае.