ФОБИ 2018 – „Севилският бръснар“, гостува Македонска опера и балет-Скопие


Event Details


Постановката на Македонска опера и балет-Скопие ще бъде представена на 4 декември, вторник, от 19 ч. в Зала Опера в рамките на Фестивал на оперното и балетно изкуство. „Севилският бръснар“ е опера в три действия от Джоакино Росини. Режисьор Урсула Хорнер, сценография Мария Ветероска, костюми Мария Пупучевска.

Класическото заглавие на Росини ще бъде представено в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански.

Режисьорът Урсула Хорнер определя постановката като „Опера-буфа или всичко, което ви харесва, е позволено“. Спектакълът е изграден върху исторически препратки.

1816 г.: Доктор Бартоло преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите довереници разнасят из Севиля фалшиви новини. И целият град се смее.

2018: Президентът на САЩ преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите ПР сътрудници  хранят обществото с фалшиви новини. И целият свят се смее.

200 години делят двете истории. Разликата – днес това е реалност! Ала не се притеснявайте: Доктор Бартоло не е клоун с оранжева коса! А операта играе в един малък фантастичен горски свят. Дребните душици живеят спокойно заедно, всеки момент готови за наслада. Всичко е позволено!

ЛЮБОПИТНО „Севилският бръснар“ на Росини и „Травиата“ на Верди са най-любимите на старозагорската публика постановки. За над 90те години от създаването на Операта в града ни те са най-често играни на сцената и. Операта „Севилският бръснар“ от Джакино Росини е поставена в Града на липите за първи път на 4 декември 1927 г. Следващите премиери са на 3 януари 1945 г., 19 ноември 1957 г., 29 април 1972 г., 18 септември 1980 г., 20 май 1991 г., 9 октомври 1998 г. Последната премиера на „Севилският бръснар“ на сцената на операта в Стара Загора бе на 13 юли 2017 година.

Ето и в подробности постановъчния екип в спектакъла:

Диригент: Иван Еминовиќ

Режисьор Урсула Хорнер

Асистент режисьор Люпка Якимовска

Сценография Мария Ветеровска

Костюми Мария Пупучевска

Концертмайстор Яне Бакевскаи

Асистент диригент: Катерина Стойковска

Асистент хормайстор Ѓурѓица Дашиќ, Жасмина Ѓорѓеска

Корепетитори ЕленаСиљаноска,Јанинка Невчева, Андреја Наунов

 

Фигаро – Мариян Йованоски

Розина – Биляна Йосифов

Граф Алмавива – Благой Нацоски

Дон Базилио – Владимир Саздовски

Дон Бартоло – Невен Сиљановски

Берта – Злата Тошевска

Фиорело – Кристиян Антовски

Амброзио – Саша Смилевски

Каменнният човек – Борко Бицовски

 

Помощник режисьори: Люпчо Полизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски

Суфльори: Светлана Георгиева, Павлина Здравкова, Невена Георгиева