Пътуваща изложба „Изкуството на Джън, Шан, Жен (Истинност, Доброта, Търпение)“ в Стара Загора


Event Details


Международната изложба „Изкуството на Джън, Шан, Жен“ (Истинност, Доброта, Търпение) гостува в Стара Загора от 𝟏𝟗 до 𝟐𝟕 юни 𝟐𝟎𝟏𝟖 г.

ОТКРИВАНЕ: 𝟏𝟗 юни 2018 г. (вторник), 17:30 часа
КЪДЕ: Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора, бул. „Руски“ 𝟒𝟒.

Пътуващата изложба „Изкуството на Истинност, Доброта,Търпение“ е обиколила повече от 50 държави и 800 града по света от юли 2004 г. В България тя посети Балчик, Добрич, Бургас, Варна и Пловдив, а след Стара Загора ще се отправи към София. В пространствата на библиотеката са представени 26 платна. Гостуването в града ни е със съдействието на „Фалун Дафа Асоциация. Фалун Дафа (също известен и като Фалун Гонг) е практика за самоусъвършенстване от Буда школата, основана от г-н Ли Хонгджъ. Това е дисциплина, в основата на която лежи „асимилирането с най-висшите качества на Вселената – Джън, Шан и Жен (истинност, доброта и търпение). Практиката е ръководена от тези върховни качества и е базирана на законите, обуславящи развитието на космоса. Учението на учителя Ли е представено в редица текстове, сред които са „Фалун Гонг“, „Джуан Фалун“, „Великият път за самоусъвършенстване на Фалун Дафа“. Тези и други творби са преведени на 38 езика и са публикувани и разпространени по цял свят.

Това е необикновено разчувстваща, лична и вдъхновяваща изложба, представяща в детайли както вътрешния духовен живот, така и трагедията на нарушаване на човешките права. В основата на творбите са истинността, състраданието и толерантността – универсални качества, които формират крайъгълния камък на човешкия морал. Изпълнителите се вдъхновяват от тези принципи, търсейки връщане към ортодоксалната форма на изкуството и създавайки повече от красиви творби. Чрез дълбоко изразен ренесансов стил, живопис с маслени бои и традиционен китайски акварел, художниците се борят с въпроси на доброто и великолепието, божествеността и истинското значение на живота.

Живеещият в Ню Йорк професор Джанг Кунлун, чиито картини и скулптури са се появили в „Кой, кой е в света”, събира колектив от различни художници след освобождаването му като затворник на съвестта в Китай за практикуването на Фалун Гонг – древна китайска традиция на медитация и самоусъвършенстване. Проф. Кунлун  е завършил Института по изкуства в Китай. Специализира техники за рисуване с маслени бои, китайска живопис и скулптура. Бил е директор на Института по скулптура към Художествения институт на Шандун, както и директор на Института по изследване на скулптурата. От 2001 г. живее в Канада. Обединени в споделените си убеждения, художниците изразяват красотата на един духовен живот и мрачните реалности на преследването, в крайна сметка оставяйки зрителите с чувство за надежда. Създадена е предимно от китайски художници, отдадени на идеята да възродят значението на изящното изкуство и морала за хората в обществото. Художниците рисуват лично преживени или споделени действителни истории. В тази връзка, като основен изобразителен стил е избран неоренесансът (реалистични маслени картини), заради неговата достъпност, разказвателните му способности и най-вече неговата чистота. Други от творбите са китайски акварел, с класически мотиви, рисуван върху хартия или коприна.

Изложбата е също и отдаване на почит към безвремието на свещеното изкуство. Тези творби не са предназначени толкова за забавление или наслада, колкото за да предизвикат размисъл, да вдъхновят душата и да облагородят духа. Това изкуство има за цел да носи полза и да информира. На зрителя се напомня за силата на човешкия дух и способността на човешкия род да среща и устоява на актовете на злото. Изложбата изследва връзката между човека и божественото и предлага нови хоризонти за разбирането и подсилването ѝ. Повечето от картините са родени от дълбоко и трайно вътрешно съзерцание. Много от посетителите на изложбата споменават за усещане за мир, спокойствие и красота, които са изпитали, изправени пред тези произведения.

Вход свободен!