Концерт на Вокалната студия на Стефка Минева


Event Details


Именитата ни оперна прима Стефка Минева от година и половина е вокален консултант на артист-хористи от Държавна опера-Стара Загора. В концерта на 7-те артисти от нейната студия – на 27 септември от 17 часа във фоайето на Операта –  ще чуете 13 изпълнения /арии и дуети/ от оперите „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт, „Дама Пика“ от П.И.Чайковски, „Отело“ и „Трубадур“ от Дж.Верди,  „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах,“Кармен“ от Жорж Бизе, „Момчил“ от Л.Пипков. Клавирен съпровод – Ерна Пушева, Полина Влахова и Светлана Денева. Изпълняват артист-хористите – Лиляна Ходжева, Теодор Петков, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Ивона Иванова, Камелия Стойчева.

Оперната певица Стефка Минева /мецосопран/, е родена на 17.05.1949 г. в град Стара Загора в семейството на оперните певци Миньо Минев и Йовка Бунарджиева. От ранна детска възраст тя посещава уроци по пеене и балет. Завършва Вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф.Сима Иванова и проф.Илия Йосифов.

Дебютните си роли Стефка Минева прави през 1972 г. в операта в Стара Загора. През 1976 г. получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а през 1977 г.- Награда на публиката от Международния оперен и балетен конкурс в Остенде, Белгия. Същата година Стефка Минева се присъединява към солистите на Софийската опера. През 1981 г. изпълнителката триумфира на певческия конкурс в Рио де Жанейро.

Репертоарът на Стефка Минева включва всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди, Белини, Доницети, Бизе, Росини, Пучини, Вагнер, Чайковски, Римски-Корсаков, както и ролите в български творби, сред които Мария в „Ивайло“ от Марин Големинов, Сара в „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, Зоя в „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, Инес в „Почивка в Арко Ирис“ от Александър Йосифов,“ Хан Крум“ от Александър Йосифов, Циганката в „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Стефка Минева гастролира на световна сцена, има редица участия в Метрополитън опера – Ню Йорк, Миланската „Ла Скала“, Арена ди Верона и много други.

КОНЦЕРТЪТ Е С ВХОД СВОБОДЕН!!!