„Господ съществува, името и е Петруния“ – филм, финалист за Наградата „ЛУКС“


Event Details

  • Date:

Предстоят традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“ * LUX Prize * #LUXPrize на European Parliament, а входът отново е СВОБОДЕН.

„ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Й Е ПЕТРУНИЯ“ ще бъдe представен в СТАРА ЗАГОРА на 11 декември 2019. Организатори на събитието са Европейски парламент в България и Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест.

За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТА предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

БИЛЕТИТЕ ще бъдат на разположение на киноманите в СТАРА ЗАГОРА съвсем скоро >>> МЕСТАТА могат да се запазят и получат НА КАСАТА на Кино Арена – Стара Загора * Парк Мол Стара Загора!

*  *  *
11 декември, 19.00 часа, Кино Арена – Стара Загора

„ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Й Е ПЕТРУНИЯ“
режисьор Теона Стругар Митевска
(Северна Македония-Белгия-Словения-Франция-Хърватия)

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

*  *  *
Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира ФИЛМОВИ ДНИ „ЛУКС“ * LUX Prize * #LUXPrize, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Българската публика за поредна година ще има възможността да види вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и помагат за отбелязването на универсалния обхват на европейските ценности.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА
Приканваме публиката да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата „ЛУКС“.

Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА #КИНО!