Едно пътуване до Атина, Егина и…назад

С навлизане на нискотарифните авиокомпании в България, свeтът стана по-близък и по-достъпен. Само след 50 минути полет от София кацаме на летище Елефтерис Венизелос в Атина. Целта на поклоническото ни пътуване е да посетим гръцкия остров – Егина, свързан много тясно с православната вяра. На остров Егина прекарва последните си дни наричаният „Светецът на века“ – Св. Нектарий. Днес на този остров се намира саркофагът с мощите му. Летището в Атина се намира югоизточно от столицата на Гърция. До пристанището на  Пирея, където имахме резервиран хотел е около 35-40 километра. Има градски автобус № 96, който ще ви закара за около 70 минути до изходната точка на фериботите за гръцките острови. Съвсем близо до фериботните терминали е последната спирка на метрото за центъра на гръцката столица.

Самият град Пирея е с население около 170 000 жители. Тук се намира най-голямото пътническо пристанище в Европа и трето в света. Годишно оттук потеглят около 20 милиона туристи, ползващи услугите на многото фериботни компании.

Ако ви остане свободно време в Пирея, непременно посетете хълма Кастела. Издига се на 90 метра надморска височина и от него се открива страхотна гледка към Атина и целия Саронически залив. Тук се намира и храм „Св. Пророк Илия“, затова не се учудвайте, ако чуете местните жители да наричат хълма Св. Илия. Сегашната сграда е построена през 1986 г., но има данни за съществуващ храм на това място още преди 500 години. Спускайки се от хълма към центъра на Пирея, ще минете покрай църквата „Св. Константин и Св. Елена“. Пред нея се благоустроява големият градски площад, завършващ с великолепната сградата на общинския театър на Пирея. Може би това е най-впечатляваща сграда в града, построена през 1884-1895 г. Точно до пристанището се намира и най-големият храм в Пирея „Св. Троица“. Именно тук Св. Нектарий е положен два дни за почит след неговата смърт, преди тялото му да бъде пренесено на остров Егина.

Остров Егина

За остров Егина пътуват няколко фериботни компании. Бързите фериботи пътуват около 40 минути и струват 14 евро в посока, а нормалните ще ви откарат до острова за около 70-75 мин на цена 8 евро. Самото пътуване е доста приятно и бързо. Препоръчвам ви фирмата „Агиос Нектариос“ – сутрин имат ферибот в 8:20, на обяд 12:15 ч., а връщането по ваш избор в 14:00 и 18:15 ч. Така че е възможно цял ден да сте на остров Егина.

Егина е с форма на сърце и е най-големият остров в Сароническия залив. Намира се на около 16 морски мили или около 27 километра от Пирея. Положението му е стратегическо и е допринесло много за неговата морска мощ през античността. Според легендите името му идва от нимфата Егина, която е била похитена от Зевс и пренесена на този остров. Островът е предполагаемото родно място на Платон. Тук още през 7 век пр. Хр. са били сечени първите сребърни монети с изобразена на тях костенурка, която става емблема на острова. На монетите на Атина бил изобразен бухал, а на Коринт – пегас. След освобождението от османска власт през 1832 година Егина става първата столица на нова Гърция, като запазва този си статут в продължение на две години.

Днес на острова живеят около 13000 жители в главния град Егина и в пръснати множество малки селца из целия остров. Символ на Егина е шам фъстъкът, който се оглежда тук и се продава навсякъде. Той е основен източник на доходи за местното население, разбира се да не забравяме и за туризма.

Главният град на острова представлява оживено и привлекателно място с красива крайбрежна улица, оградена от типични за гръцките острови сгради, кафенета и ресторанти  – идеално място да усетите местната атмосфера. Още от ферибота се вижда друга забележителност на остров Егина – храмът на Аполон. Ще ви ориентира висока колона на върха на светилището. Той се намира на около 15 мин. пеша от пристанището в северозападна посока и е от 6 век преди Христос. Ако имате време, посетете и най-значимия архитектурен паметник – „Храмът на Афеа“, запазен още от 5 век пр. Хр. За красивия дорийски ансамбъл има легенда, че по-късно Акрополът в Атина е построен по негово подобие.

Слизайки от ферибота на пристанището има две възможности да стигнете до манастира с мощите на Св. Нектарий и новопостроения храм в негова чест. Първата е с градски транспорт, но е много сложно, автобусите са на 1 час. Най-лесният и бърз начин е с такси. Има стоянка за таксита веднага като излезете от района на фериботния терминал, вляво. Цената е фиксирана 10 евро на посока.

Св. Нектарий е роден през 1846 година в тракийския град Силиврия (днес градът се намира на около 70 километра преди Истанбул и се казва Силиври). Светското му име е Атанасий Кефала. Израснал в голяма бедност, той започва работа още 13-годишен в тютюнева фабрика в Цариград. Един ден случаен търговец забелязва как собственикът на фабриката го бие. Съжалява малкото момче и го взема на работа в магазина си. Вече му остава и свободно време да ходи на училище и църква. Навършил 20 години Атанасий заминава за остров Хиос, където 10 години работи като учител. Тук узрява и желанието му да стане монах. През 1873 г. става брат в манастира „Неа Мони“, а през 1877 г. е ръкоположен за дякон и приема църковното име Нектарий. През 1881 г. завършва бакалавърска степен, а през 1886 печели стипендия в богословския факултет в Атина. По-късно заминава за Александрия, където Александрийският патриарх Софроний е впечатлен от неговата личност и любознателност. Бил е назначен на служба в град Каира Египет. По настояване на патриарха се завръща и завършва Богословския факултет в Атина. През 1889 г. е посветен за Пентаполски епископ. Следват две трудни години от живота на епископ Нектарий. Той става жертва на клевети от завистници в църковните среди, които виждали в негово лице заплаха за собствените си амбиции  за патриаршеския трон. Хората много го обичали. С голямо уважение към него се отнасял и Александрийският патриарх Софроний и това предизвикало завист сред някои хора. Влиятелни църковни лица се страхували, че епископ Нектарий ще стане главен претендент за поста на Патриарха, който вече е бил на преклонна възраст. Оклеветен и несправедливо обвинен, той бил принуден да напусне Египет, оставяйки след себе се много огорчени вярващи. В подписка в негова защита присъстват имената на над 900 вярващи, които казват, че епископ Нектарий е „най-любимият сред архиереите и пръв сред духовниците“. Светецът отишъл в Атина, но и там го чакала враждебност. Останал без работа и отритнат от всички, той стигнал до живот в голяма бедност и жалко съществуване. Но Господ не го е изоставил в този тежък за него момент. Благодарение на кмета на Атина е бил назначен за проповедник на остров Евбея, а по-късно е напълно реабилитиран.

В 1894 г. е избран за ръководител на Ризариевата църковна семинария в Атина. През този период от живота си светецът работи, преподава, сам учи и се моли с часове. Всички студенти и преподаватели го обичали и уважавали. Тук той прекарва 14 плодотворни години от живота си и през 1908 г. се пенсионира по здравословни причини.

След пенсионирането си се оттегля в един изоставен манастир на остров Егина заедно с четири благочестиви жени, негови духовни чеда от Атина. Закупува земята със собствени средства. В строежа на манастира и храма към него „Св. Троица“ той участва наравно със строителите. Св. Нектарий прекарва последните 12 години от живата си в манастира. За този период църковната обител била добре устроена и било развито манастирското стопанство. В този възстановен манастир се изпълнява  и неговото отдавнашно желание за монашески аскетизъм и молитва. Именно тук се появяват и първите свидетелства за неговата святост. Лекувал с молитви и славата му се разнесла из цялата страна. Чрез много усилия от негова страна и неуморни молитви, благодатната подкрепа от Бога е проявена в множество чудеса и знамения, извършени от светеца още приживе. Изцяло посвещава своя живот и пълна отдаденост на манастира в Егина. Завършва своя земен път на този остров през 1920 г. Още приживе в последните часове на неговия земен път започва благодатната му мироточивост. До светеца в болницата лежал парализиран човек, и когато душата на Св. Нектарий напуснала земния свят, човекът получил пълно изцеление само като докоснал ризата му. Жителите на остров Егина носели на ръце ковчега с тленните останки, когато забелязали, че от ризата на светеца се носи благоуханен аромат. Ръцете и лицето на Св. Нектарий обилно били мироточиви. Хората идвали с години на гроба му, като при духовен закрилник. През 1953 г., отивайки на гроба му, разбират, че останките му са нетленни и са се превърнали в мощи. Изваждат ги и ги поставят в ковчеже. На 20 април 1961 г. е канонизиран за светец, а паметта му се празнува в деня на неговото блажено успение – 9 ноември.

Денят 5 ноември 1961 г. се вписва като свят ден за жителите на остров Егина. Този, когото посрещнали мъртъв преди 41 години (на 9 ноември 1920), сега неговите мощи били тържествено пренесени от манастира „Света Троица“ до Егинската катедрала, за да бъде официално провъзгласена неговата святост.

Днес женският манастир „Св. Троица“ се намира на около 10 км от пристанището и е в близост до малък  римски манастир, посветен на Живоприемен източник. В двора на красивия и уютен манастир ще усетите веднага една святост и духовност на мястото. Ще ви посрещнат с благочестие и приветливост. В неголемия параклис оформен около саркофага с мощите на светеца винаги е пълно с вярващи хора, не само от цяла Гърция, но и от по-близки и по-далечни страни от православния свят. Чудесата се случват именно тук на неговия гроб. Всички вярващи се молят с допряно тяло до саркофага на светеца. Ако молитвите са силни и искрени с допряно ухо се чуват ударите на неговото сърце. Твърди се, че с молитва към светеца пред неговите нетленни останки се случват чудеса и изцерения от най-страшни болести и безплодие. На острова и досега се разказва за неговите способности да излекува и най-нелечимите болести. Св. Нектарий се счита за покровител на хора страдащи от рак, сърдечни проблеми, епилепсия, артрит. Посетителите на храма остават изпълнени с любов и мир.

Точно пред параклиса има дърво, което буквално е вградено в малката сграда. Друго свято място на метри от параклиса е аязмото с лековита вода. Всеки, който искрено се е помолил на светеца и е пил от тази вода, се е излекувал. Когато Св. Нектарий идва на острова, той е бил безводен, но неговите молитви били възнаградени и той посочил мястото, където бликнал извор – днешното аязмо. По-късно и на целия остров бликнала вода, но тази е свята. Водата помага за излекуване на очни болести, артрит, рани, сърце, язва и главоболие.

Туристическата фирма „Щастливците“ Стара Загора, организира от 15 октомври 2018 г. екскурзия до Атина и Егина. Телефон за информация и записване 0888805960 – Петьо Нейчев.