Старозагорци на най-високия връх Дамаванд в Иран!

„Гореща” информация от Туристическо дружество „Сърнена гора” – Стара Загора по повод експедицията “Иран – Дамаванд – 2018”! На 7 август част от групата, са изкачили най-високия връх на Иран – връх Дамаванд, 5671 м в планините Алборз. Поздравления! Групата, водена от дългогодишния планински водач Митко Жечев се върнали живи и здрави в базовия лагер. Вечерта на 7 август всички са пренощували в селцето Ринех. Днес, 8 август, са отпътували за столицата Техеран. Първите им впечатления, само с няколко думи – очаровани са от условията в тази далечна страна, както и от радушното посрещане от страна на домакините. Повече разкази очакваме, когато се завърнат при нас! Пожелаваме им успех! Очакваме ги живи и здрави!

Групата отпътува от Стара Загора на 4 август сутринта. Маршрутът е следният: с автобус до Истанбул, после със самолет до Техеран, с джип до изходната точка, с мулета до единия лагер и нататък пеша до върха и обратно! Планините Алборз се простират по цялата северна част на Иран и отделят Каспийската падина от Иранското плато. Самият най-висок връх Дамаванд е утихнал (угаснал) стратовулкан, от кратерите на който все още има изпарения (далечен спомен за активност). Изкачването на вулкан, макар и почти утихнал, е доста по-различно от изкачването на обикновен връх – най-вече заради отровните серни газове от вулканичните пушеци. Затова и за алпинистите не се препоръчва да нощуват в района на върха. Съчетано със стръмните лавови склонове, множеството ледници, прорязани от минерални извори, изкачването и преодоляването на височините става още по-трудно. По данни на Иранската федерация по алпинизъм месеците юни и юли се определят като най-подходящи за изкачване на върха. В планината Алборз, на по-ниска височина се намират едни от най-хубавите ски курорти в Иран.

Първата българска експедиция, изкачила връх Дамаванд е 12-членна, от Пловдив и това се случва на 4 юли 1967 г.

Нашите туристи успяват през август! Браво! Нямаме снимки от самото изкачване поради трудните комуникации с тази част на света. Подробен разказ ще има след успешното завръщане.
Успех и от dolap.bg!